Margittán lépett fel a kórus és a citerazenekar

Margittán lépett fel a kórus és a citerazenekar
2018. September 18.
A városi kórus és a citerazenekar idén is részt vett az Margittán tartott kórustalálkozón, az elmúlt pénteken.
/vlm/Image/Show/84/

A margittai Horváth János Társaság (HJT) idén is megrendezte a több mint két évtizedes múltra visszatekintő kórusfesztivált, melynek a felújított művelődési ház adott otthont. Sikerét olyan felkészült és tapasztalt kórusoknak köszönheti, mint a margittai Gyöngyvetők Népdalkórus, az érmihályfalvi Veres László Zsolt Városi Kórus, az Érmihályfalvi Citerazenekar, a Szalacsi Örökzöldek, a Szentjobbi Hagyományőrző Népdalkör, a Székelyhídi Férfikórus és a házigazda a HJT Vegyes Kórus. Idén ezek a kórusok léptek fel, de az előbbi években fellépett már a magyarországi Konyári Pávakör, a Diószegi Vegyes Kórus és az albisi Vadrózsák is.

Szőke Ferenc, a HJT elnöke köszöntötte a kórusokat és a szépszámú, kórusműveket, népdalokat, nótákat kedvelő nézőközönséget.Cseke Attila szenátor, megyei RMDSZ-elnök köszöntőjében kiemelte, hogy hagyományaink, népdalaink, nyelvünk megőrzése nagyon fontos, mely fennmaradásunk alapja.

Szőke Ferenc egy-egy emlékkönyvet adott át, mely a Társaság, a kórus és a színjátszócsoport eddigi tevékenységét mutatja be dióhéjban. A könyvecske éppen erre az alkalomra készült el, a kórusok is kaptak egy-egy ajándékpéldányt. Az érmihályfalvaiak és a monospetriek kórusműveket mutattak be több szólamra, a többi kórus népdalokkal, nótákkal, bordalokkal készült. Utóbbit a házigazdák énekelték, megadva az alaphangulatot a fellépés utáni nótás vacsorához, melyre törzshelyükön, a Strand vendéglőben került sor. Evés közben és után szóltak a szebbnél szebb népdalok és nóták az egyesített, több mint 100 tagú énekkartól. Olyan összeszokottan, mintha próbák sorozatán készültek volna rá. Az elválás most sem volt könnyű, de vigasztalódtak azzal, hogy hamarosan újra találkoznak a székelyhídi kórustalálkozón.

Szöveg és fotók: Szőke Ferenc