Meglátni a fában a “mondanivalót”

Meglátni a fában a “mondanivalót”
2013. January 23.
Fafaragók alkotásaiból nyílt kiállítás a városi könyvtárban a Magyar Kultúra Napján, mely egy hónapig tekinthető meg.
/vlm/Image/Show/84/
Faragványok és fotók a könyvtár kiállítótermében (Fotók: Bíró Károly)

A már vasárnap megtartott mellett keddre, január 22-re is jutott rendezvény a Magyra Kultúra Napja alkalmából: helyi fafaragók alkotásaiból nyílt kiállítás a Máté Imre Városi Könyvtárban.
A rendezvény stílszerűen a Himnusszal kezdődött, majd Nyakó József polgármester köszöntötte a megjelenteket, örömét fejezve ki, hogy a városban élnek a fafaragáshoz is értő, abban tehetségüket kamatoztatni tudó alkotók, akiket a város vezetése lehetőségeihez mérten ezután is támogatni fog.
Házigazdai minőségében Szalai Ilona könyvtáros – a Himnuszra, illetve annak “születésnapjára” utalva – kifejtette, hogy az abban megfogalmazott fohász megértésre talált, hiszen a magyarság nagyon sok tehetséges személyiséggel büszkélkedhet.
Ezek sorába tartoznak, ha csak szűkebb körben ismertek is, a helyi Marcsó József Képzőművészeti Kör kötelékébe tartozó fafaragók, kiknek régebbi és újabb dísz- és használati tárgyait állították ki. Sajnos vannak olyan alkotók, kik esetében már csak “régi” tárgyakról beszélhetünk, hiszen Tusa Lajos tanár a ’80-as évek közepén elhunyt, illetve Medvésy Barnabás, aki 2011 őszén vesztette életét tragikus körülmények között. Rajtuk kívül még Kiss György, Farkas Ferenc, Tusa Zoltán és Kovács József állított ki – Szalai Ilona mindegyiküket, illetve alkotásaikat is bemutatta – ebből idézünk az alábbiakban részleteket.
Tusa Lajos és Tusa Zoltán a Kovászna melletti Tamásfalváról kerülve hozzánk szülőföldjükről hozott motívumokkal díszítették alkotásaikat. A kiállításon nem csak kézzelfogható tágyaikat tették ki, de azokat a fotókat is, melyeken a ma is használatban lévő csillárok, előszobai berendezési tárgyak láthatóak.
Farkas Ferenc sokoldalú alkotó, főként bőrdíszműveit ismerjük, de faragásban is jeleskedik, mindkettőben ugyancsak a népi motívumokat használva. Most láthattuk először a természettel “közös” alkotását, melyben egy fa kérgében Éva és a kígyó jelenik meg.
Medvésy Barnabás szépen esztergált tárgyait (képünkön) állandó kiállítás és megőrzés céljával a család a könyvtár gondjaira bízta.
Kiss György egy őstehetség, aki meglátja a fában a benne rejlő “mondanivalót”, lefejtve róla a “felesleget”.
Az eseményen verses-zenés műsorral közreműködött a GGG Irodalmi Stúdió, Boros Emőke tanárnő vezetésével (legalsó képünk).
A könyvtár kiállítótermében a hajdúnánási fotósok és a helyi fafaragók kiállítása február 5-ig párhuzamosan megtekinthető, utóbbi alkotások aztán tovább is, február 22-ig.

Keresés