„Menyasszonyi képek, családi és csoportképek… a legjutányosabb áron”

„Menyasszonyi képek, családi és csoportképek… a legjutányosabb áron”
2013. October 14.
Feldmann Aladár fényképészeti műterme a Vesterné-féle házban volt, derül ki az 1934-es Érmihályfalvi Évkönyvből. Életéről keveset tudunk - de amit igen, azt Kovács Rozália helytörténész foglalta össze.
Egy Feldmann-féle lakodalmi kép az 1930-as évekből
Egy Feldmann-féle lakodalmi kép az 1930-as évekből

“Feldmann Aladár  fényképészeti  műterme Érmihályfalván volt, a Vesterné-féle házban” – olvasható az 1934-es Érmihályfalvi Évkönyvben.

Életéről keveset tudunk, de azt igen, hogy 1893-ban született. Az első világháborúban mint szakaszvezető harcolt, 1914-ben vonult be, a 13. menetzászlóalj  tagjaként az orosz hadszíntérre ment. Dunajecz mellett és a Kárpátokban harcolt, majd az olasz frontra vezényelték, Doberdóban meg is sebesült, 1918-ban szerelt le.

Az évkönyvben a következő hirdetése jelent meg:

„Feldnann Aladár fényképészeti műtermében Valea lui Mihai, a Vesterné-féle házban készülnek: minden e szakmába vágó  elsőrendű munkák, úgymint: menyasszonyi képek, családi és csoportképek.

Gyönyörű kivitelű portrait (portré – szerk.megj.) és gyermek fölvételek. Igazolvány és útlevél képek a legjutányosabb árban.

Nagyítások minden színben és nagyságban bármilyen régi kép után. Fölvételek egész nap! Este villanyfelvételek!

Meghívásra vidékre is kimegyek!”

Az alábbi képeslap is az ő keze munkája, jobbra lent a szignója: “Feldmann felvételei”

Az említett műterem, mely több helyiségből állt, a ma a Kristály étteremnek helyet adó épületben, annak hátsó részében volt. Az egyik helyiség üveg tetőzettel volt ellátva, hogy napközben több napfény jusson be, javítva így a felvételek minőségét.

Alábbi képünk jobb oldalán az épület egy része pár évvel ezelőtt, alatta pedig manapság.

A következő felvételt az 1930-as években készítette Feldmann Aladár. Egy korabeli óvodás csoport látható rajta, alatta pedig a fényképésznek a fotói hátoldalára nyomott pecsétjei. Az egyiken a műhely korabeli címe: “Nagyújváros u. 25.”

 Kovács Rozália helytörténész

      (Kiegészítő munkák: Rencz Csaba)