Mi is dönthetünk Európa jövőjéről

Mi is dönthetünk Európa jövőjéről
2019. May 20.
Melyik EU-s országban működik az internetes szavazás, és hol kötelező részt venni a voksoláson? Ezekre is választ kaptak, akik részt vettek a vasárnap délben a könyvtárban tartott előadáson.
/vlm/Image/Show/84/

Viszonyunk az európai értékekhez – ezt a címet kapta az a véleménynyilvánító és tájékoztató program, amit a könyvtárban tartottak meg vasárnap délben a következő témákban: jogvédelem, szabadság, béke, fejlődés. Ismerik-e a polgárok a hozzájuk kapcsolódó lehetőségeiket, az EU által kínált programokat? Ismerik-e a fórumokat, amelyeken keresztül véleményüket közölhetik az EU-val (civil párbeszéd, online konzultációk, kezdeményezések, REFIT-platform). Az előadást Komódi Zsuzsa, a Hajdú-Bihar Megyei Europe Direct Információs Központ munkatársa tartotta a többnyire fiatalokból álló érdeklődőknek.

Europe Direct irodáiban bárki ingyenesen tájékozódhat az uniós polgársághoz kapcsolódó lehetőségekről, például az utazás, a tanulás vagy a munkavállalás terén.

A bevezetőben elhangzott, hogy az Európai Szén- és Acélközösség volt a mai unió elődje, hány ország tagja az uniónak, mi a pénzneme, himnusza, mikor van Európa napja, és az is felvetődött, milyen előnyökkel jár tagállamnak lenni. Az előadó kitért a pályázati lehetőségekre és hangsúlyozta a 26-i választások fontosságát, amikor jövőnkről is dönthetünk. Érdekességként megtudhattuk, hogy Európában csak Észtországban működik az internetes szavazás, a Benelux államokban pedig kötelező elmenni szavazni.

Végül egy prezentáció segítségével az előadó bemutatott egy fajta forgatókönyvet Európa 5 lehetséges útjáról 2025-ig.