“Mindegyik kép egy mese” – Vénig László kiállítása

“Mindegyik kép egy mese” – Vénig László kiállítása
2012. November 18.
Vénig László fotóművész kiállítása nyílt meg szombaton kora este a városi könyvtárban. A tárlat csütörtökig várja az érdeklődőket.
/vlm/Image/Show/84/
A kiállítás csütörtökig tekinthető meg

Az Érmellék 2009 Fotóklub szervezésében, a Máté Imre Városi Könyvtárban megtartott tárlatnyitón Bíró Károly, a fotóklub elnöke köszöntötte az örvendetesen szép számú érdeklődőket, egyebek mellett arról ejtve szót, hogy Vénig László már évtizedekkel ezelőtt is példaképnek számított a fotósok között, jellegzetes látásmódja, technikai tudása okán. “Vénig László képeinek mondanivalója egyértelmű, éppen ezért azt értjük általuk, amit a művész mondani akar nekünk, közölni akar velünk” – mondta Bíró Károly.

A Szatmár megyei Tasnádon született, Nagykárolyban élő fotóművész, aki a Nemzetközi Fotóművész Szövetség Művész cím birtokosa is, elmondta: 82 éves, és “az tartja benne a lelket”, hogy optimista ember, ez tükröződik alkotásaiban is. Annak idején festéssel próbálkozott, ez máig nyomot hagyott művészetében, mert “több részből hozza össze a mondanivalót”. Ugyanakkor “mindenevő” is, minden téma érdekli, ám tésztában van vele, hogy “nem tudja, de nem is akarja megváltani a világot”.

Bevallása szerint 5 éve ismerkedett meg a fotoshop-technikával, lépést tartva a kor követelményeivel. Megállapíthattuk, hogy ezt a technikát valóban mesteri fokon műveli, hiszen talán nem is találni a tárlaton olyan képet, mely ne esett volna át számítógépes módosításon – így már talán nem is fotók, de egyenesen egyfajta, több fotóból álló kollázsok, melyek azonban így szuggesztívebb mondanivalót hordoznak. A művész több alkotása történetét is elmesélte a hallgatóságnak, például azét is, melyet idén az év fotójának választottak Romániában. Mint mondta, minden fotóhoz kapcsolódik egy “mese”, sőt, van amelyikhez több is, hiszen több részből alkotta meg a fotós.

Nyakó József polgármester gratulált a fotóklubnak a szervezésért, a művésznek pedig a hírnevét igazoló kiállításhoz.

Cseke Attila szenátor örömét fejezte ki, hogy van hol, és van kinek kiállításokat szervezni, majd hozzátette, hogy ahogyan a fotózást a pillanat megragadása művészetének nevezik, úgy kell az élet sodrásában is meg-megállni, számot vetni az élet örömeivel, a folytatás lehetőségeivel.

A rövid beszédek után a szervezők virágcsokorral köszöntötték Vénig Lászlót, a publikumot pedig terített asztalokhoz is invitálták. Az érdeklődők még hosszasan “barangoltak” a fotók között, és aki nem volt ott, még csütörtökig bepótolhatja az élményt.

Keresés