Négy díj a disznótoros versenyről

Négy díj a disznótoros versenyről
2018. February 19.
Szombaton a nagyváradi ERA Park bevásárlóközpont parkolójában tartották meg a 4. "D'ale pocului" disznótoros versenyt, melyen az érmihályfalvi csapat négy díjat is nyert.
/vlm/Image/Show/84/

A versenyen 24 csapat vett részt, 22 Bihar megyei település (Belényes, Bors, Körösgyéres, Nagyürögd, Fugyivásárhely, Robogány, Biharrósa, Székelyhíd, Telegd, Érmihályfalva, Keményfok, Tasnádbajom, Biharkaba, Kiskereki, Bihardobrosd, Dragánfalva, Madarász, Kispapmező, Váradszentmáron, Biharszentandrás, Sólyomkővár, Vizesgyán) mellett két magyarországi is szerepelt: Biharugra és Körösnagyharsány (Körösgyéres, illetve Vizesgyán testvértelepülései).

A hagyományos disznótor menetének megfelelően reggel 8 órakor közös pálinkaivást szerveztek, természetesen ezt is verseny keretein belül: a pálinka izét, minőségét pontozták.

Disznóperzseléssel és az ételek versenyével folytatódott a fesztivál. A zsűri a pálinkák mellett a legjobb kolbászokat és hurkákat, a legfinomabb torost, illetve a legjobb helyi specialitásokat díjazta. A fődíj mellé járó trófeát – egy fából készült malac-faragvány – az a csapat kapta meg, amely a zsűri pontozása és a vendégektől összegyűjtött ételjegyek alapján a legjobbnak bizonyult.

Az ételjegyek szintén újdonságnak számítottak idén, azokkal a látogatók beléphettek a versenyre, illetve disznótoros ételeket is vásárolhattak. A helyszínen elkészített ételek mellett kolbászt, szalonnát, sonkát és más finom ételeket is lehetett kóstolni és vásárolni. A nap folyamán néptáncosok és népdalénekesek szórakoztatták a versenyzőket és a vendégeket.

A verseny fődíját, a faragott malacot Váradszentmárton vihette haza. Emellett a zsűri más díjakat is kiosztott:

– a legjobb kolbász kategóriában az első helyezett Körösgyéres lett, a második Érmihályfalva, a harmadik helyen pedig két csapat végzett, Váradszentmárton és Keményfok;

– a legjobb hurkát a fugyivásárhelyi csapat készítette, ezt követte a második helyen Érmihályfalva és Keményfok, a harmadik helyen pedig Biharszentandrás és Bors;

– a legjobb torost az érmihályfalvi csapat készítette, őket követte Keményfok, Biharszentandrás és Fugyivásárhely;

– a legjobb helyi specialitásért járó díjat Keményfok kapta meg Biharszentandrás és Érmihályfalva előtt.

A zsűri speciális díjakat is kiosztott, ezeket Biharugra és Körösnagyharsány, illetve a Szent Mária Erdészet csapata kapta. (Bihari Napló)

Az érmihályfalvi “konyhában” a különlegességek kategóriájában hagymás vér, töltött karaj, illetve húsgombóclevest gombával készült. A csapat tagjai voltak: Oláh Imre, Todor Maria, Lengyel Ioan és Molnár József.

Keresés