Nemzetközi tantárgyverseny résztvevői Érmihályfalván

Nemzetközi tantárgyverseny résztvevői Érmihályfalván
2013. May 9.
Felvidéki, vajdasági és erdélyi diákok látogattak Érmihályfalvára csütörtök délután, egy érmelléki kirándulás keretében.
/vlm/Image/Show/84/
A vendégek Máté Imre szobra előtt

Május 7. és 10. között zajlik a nagyváradi Ady Endre Líceumban az Apáczai Csere János Nemzetközi Magyar Nyelv, Irodalom és Kultúra Tantárgyverseny, melyen romániai diákok mellett Felvidékről és a Vajdaságból érkezettek vesznek részt.
Az első nap a megérkezésről, elszállásolásról szólt, a második napon volt a verseny, a harmadikon – míg az arra hivatott bizottság a dolgozatokat javította – szabadidős programokat szerveztek a versenyzőknek és kísérőiknek, míg az utolsó napon kihirdetik az eredményt.
Az említett szabadidős program részeként szervezték meg az iránta érdeklődők számára azt az érmelléki kirándulást is, melynek útvonala áthaladt Érmihályfalván.
Az autóbusz első megállója Székelyhídon volt, következett Albis, majd Szalacs, utána városunk, végül Érsemjén.
A delegációt Csengeri Csongor, a Zelk Zoltán Gimnázium igazgatója fogadta, és kalauzolta el a Kristály étterembe, ahol a diákok és tanáraik az önkormányzat vendégeiként ebédelhettek meg.

Ebéd előtt azonban még a GGG Irodalmi Stúdió adott elő verses-zenés műsort, majd Nyakó Jószef köszöntötte a vendégeket. A polgármester kifejtette: az elöljáróság kötelességének érzi fogadni és vendégül látni az érkezetteket, hiszen mindenkit meg kell becsülni, aki az átlagosnál is többet tesz magyarságáért, a diákok például a tantárgyversenyeken való részvételükkel, arról nem is beszélve, ha a versenyek győzteseiről, tehát közösségük legjaváról van szó. A vendégek nevében Ile Erzsébet, Bihar megye magyar szakos tanfelügyelője köszönte meg “a fogadtatást és az emberséges hozzáállást”.

A tanfelügyelőtől megtudtuk: a nagyváradi versenyen romániai részről azok a diákok vesznek részt, akik a magyar tantárgyverseny országos szakaszán 1. vagy 2. helyezést értek el, a Felvidékről és a Vajdaságból pedig azok jöttek, akik valamilyen náluk szokásos, hasonló verseny győztesei.

Három korcsoportban – VII.-VIII., IX.-X. és XI.-XII. osztályosok – versenyeztek.
Az érmelléki kiránduláson 12 romániai, illetve 6 – 6 felvidéki és vajdasági diák vett részt. Őket az ebéd után Csengeri Csongor, és Boros Emőke tanárnő kalauzolta körbe a főtéren, megállva a Petőfi Sándor-emléktáblánál, az ’56-os emlékműnél, Bocskai István, dr.Andrássy Ernő és Máté Imre szobránál.
A kirándulók Érsemjénbe mentek tovább.

Keresés