Néphagyományőrző Óvodapedagógusok Nemzetközi Találkozója Kishegyesen

Néphagyományőrző Óvodapedagógusok Nemzetközi Találkozója Kishegyesen
2013. May 30.
Április 19-én és 20-án Korunk kihívása – Népművészeti hagyományaink átadása az óvodában mottóval Kishegyesen (Vajdaság) tartották a Néphagyományőrző Óvodapedagógusok Nemzetközi Találkozójának második részét. Jakó Jolán óvónő beszámolója olvasható az alábbiakban.
/vlm/Image/Show/84/
Mintegy kétszáz óvodapedagógus látogatott Kishegyesre

Április 19-én és 20-án Korunk kihívása – Népművészeti hagyományaink átadása az óvodában mottóval Kishegyesen (Vajdaság) tartották a Néphagyományőrző Óvodapedagógusok Nemzetközi Találkozójának második részét. A rendezvény 15 éves múltra tekinthet vissza. Az előző tizennégy alkalommal magyarországi városok illetve kisebb települések adtak otthont ennek a rendezvénynek, idén pedig határon átívelővé nőtte ki magát, ugyanis a magyarországi Jászszentlászló és a vajdasági Kishegyes adott otthont ennek a rangos eseménynek.

Jásszentlászlón került a sor a háromévenként esedékes „Néphagyományőrző Mester Óvoda”; cím átadására, amelyet idén egy szentendrei óvoda és a székelyudvarhelyi „Napsugár”; Napközi kapott meg, ezúton is szívből gratulálunk a kolléganőknek!

A délutáni program már a vajdasági Kishegyesen folytatódott ahol a Vajdasági Magyar Óvodapedagógusok Egyesülete és a kishegyesi Pán Péter óvoda – társszervezőként és házigazdaként – 200 magyar nyelven oktató óvodapedagógust látott vendégül. Az óvónők megtekinthették a kishegyesi óvodákat, majd másnap délelőtt a helyi színházban a vajdasági óvodások népi gyermekjáték bemutatójára került sor. Ezek a műsorszámok előzetesei voltak a Kishegyesen minden évben megrendezett Vajdasági Magyar Óvodás Színjátszó Találkozó műsorának. A vajdasági óvodák közül a kishegyesiek mellett az adai, csókai, magyarkanizsai, óbecsei, szenttamási, újvidéki és a zentai óvoda növendékei mutatják be néphagyományainkat. Dr. Szőke Anna néprajzkutató, a Vajdasági Magyar Óvodapedagógusok Egyesületének elnöke elmondta, gyakran tart Magyarországon előadásokat, s egyik ilyen alkalommal merült fel az ötlet, hogy határon túli helyszínen is megtarthatnák a rendezvények egyikét, így lett a sorrendben 15. találkozó helyszíne a vajdasági Kishegyes.

Az anyaországon kívül Felvidékről, Erdélyből, Partiumból is érkeztek óvónők. Érmihályfalvát Rák Gyöngyi és Jakó Jolán óvónők képviselték.

Dr. Szőke Anna szerint ragyogó alkalom volt ez, hogy a vajdaságiak is megmutathassák magukat, néphagyományaikat, egyúttal előtérbe kerülhet az anyanyelven történő oktatás fontossága és az is, hogy ezt már óvodáskorban el kell kezdeni. Az sem mellékes, hogy gyarapszik a gyerekek tudása, szókincse is.

A házigazdák különféle kísérőrendezvényekkel is igyekeztek színessé és tartalmassá tenni a vendégek számára az ott-tartózkodást. Lángossütés, kirakodóvásár megtekintése, táncház szerepelt a programban, de a vendégekkel ellátogatnak a Nyugati Temetőben lévő 1849-es hegyesi csata emlékművéhez is. Az iskola előcsarnokában háromdimenziós mesekiállítást rendeztek, a Művelődési Ház előcsarnokában pedig megtekinthető Vrebalov Mária a 2012-ben Belgrádban, az Arany Életkor Fesztiválon Arany Díjjal kitüntetett nyugalmazott óvónő Képeslapok című kézimunkáiból összeállított kiállítás.

Jakó Jolán óvónő

Keresés