Pályázati lehetőség a tömbházak modernizálására

Pályázati lehetőség a tömbházak modernizálására
2017. November 3.
Európai uniós pályázat teremtheti meg a tömbházak felújításának lehetőségét. Erről tartottak találkozót csütörtök este.
/vlm/Image/Show/84/

Előzetesen 250 meghívót juttatott el a találkozót szervező önkormányzat a főtéri tömbházak lakóinak postaládáiba, csütörtök este mintegy 50-en gyűltek össze a Gödör rendezvényházba, hogy személyesen szerezzenek információkat arról az EU-s pályázati lehetőségről, mely az épületek felújítását, modernizálását segítené.

Elöljáróban Nyakó József polgármester összegezte, hogy a tömbházak csatornázásával, a pincék kitakarításával (kivéve egyelőre a tér északi odalát lezáró épületet) évtizedes gondot oldottak meg, illetve folyamatosan tart a tér arculatának rendezése. Ehhez fog jönni a szennyvíztől megszabadított Móka patak főtér alatti “alagútjának” újracsövezése, remélhetőleg jövőre. Ezekhez a munkálatokhoz jól illene, ha maguk az épületek is új arculatot öltenének, annak ellenére, hogy (amint az elhangzott) “még mindig vannak, akik abban a hitben élnek, hogy a tömbházak karbantartása a város dolga és nem a lakások tulajdonosaié”.

Ezek után Indrie Ovidiu, a városháza szakembere ismertette az EU-s pályázat részleteit, mely hőszigetelésre, tető illetve nyílászárók cseréjére, lépcsőházak villamosvezetékeinek modernizálására, stb., vonatkozik. A beruházás összegéből 60%-ot az EU áll, a további 40%-on az önkormányzat és a lakók közössége osztozik – hogy ezen belül mennyit vállal be a város és mennyi önrészt kér a lakóktól, ez már az érintettek megegyezésén múlik. Hogy végül is mennyi az annyi, az egyrészt múlik azon, hogy kinek mekkora a lakása, illetve, hogy a lakók milyen munkálatokat akarnak elvégeztetni, de hozzávetőleges számok is elhangzottak, olyan városok adatai alapján, ahol már végeztek hasonló beruházásokat. Az első és legfontosabb lépés azonban az lenne, hogy alakuljanak meg a lakótársulások ott, ahol még nincsenek, vagy, ha a meglévő kettő beleegyezik, társuljanak azokhoz. Pályázni ugyanis csak csoportosan lehet, egyénenként nem, a pályázat letételének határideje pedig február 28.

A polgármester hangsúlyozta: a város “csak akkor teszi oda a vállát”, ha a lakók legalább 2/3-a kedvezően áll a beruházáshoz, akkor azonban vállalja az ügyintézést és “senkit nem fognak elbírhatatlan költségbe hajszolni”. A pénz összegyűjtésére mindenkinek lesz ideje, hiszen – ha nyer a pályázat, amire azonban nagy esély van – mintegy 2 év után lesz az első kifizetés, ami akár részletekben is történhet.

Többen is megfogalmaztak kérdéseket, de egyöntetű volt a vélemény, hogy a lehetőséget “bűn lenne kihagyni”. Voltak azonban olyanok is, akik igen borúlátóan álltak némely lakók várható viszonyulásához (akik persze a találkozón sem voltak ott), mondván, hogy azokat eddig sem érdekelte, ezután sem fogja érdekelni a tömbházak sorsa. Az ő meggyőzésük a közeljövő feladata, mint ahogyan a beruházás megkezdésééig is vannak tennivalók. Például, hogy ne hulljon a cserép, a tégla a tetőről a járdákra. Erre reagálva a lakók elmondták: megvan a pénzük a javíttatásra, egyszerűen nem találnak szakembereket, akik elvállalják a munkát a magasban – ez egy újabb megoldásra váró probléma.

Keresés