Pontos bevallást kér az APIA

Pontos bevallást kér az APIA
2013. February 18.
Bár Érmihályfalván tartották péntek délben tájékoztatójukat az APIA székelyhídi szakemberei, az ott elhangzott általános információk értelemszerűen minden gazdára vonatkoznak. (BN)
/vlm/Image/Show/84/
A területileg illetékes székelyhídi APIA-kirendeltség (Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség) két tanácsadója, Lelescu Constantin és Marozsán Gyula mérnökök tartottak tájékoztatót a mintegy tucatnyi megjelent mezőgazdásznak a terület alapú támogatásokról.
Mint elhangzott, jövőre, a 2014-2020-as fejlesztési periódus elején markáns változások várhatóak a mezőgazdasági támogatások terén is, ám erről egyelőre nem tudni közelebbit. De bizonytalanságért nem kell a következő esztendőig várni, az már most is van elég, hiszen ami ma még érvényes, az nem biztos, hogy a jövő héten is az lesz.
Azért természetesen hangzottak el konkrétumok is:
– a terület alapú támogatásokra a kéréseket március 1. és május 15. között lehet letenni, illetve azt követően június 10-ig is, de utóbbi esetben már napi 1%-ot levonnak a megítélt támogatásból, késedelmi büntetés címén;
– akinek a tavalyi, vagy előző évekhez képest újabb megművelt területe van, az csak az új területről kell bejelentést tegyen, legalább egy egyszerű adásvételi, vagy – ha nem megvette, csak bérbe – egy árendába vételi megállapodással;
– amennyiben kevesebb a megművelt terület, akkor azt is jelezni kell, legalább egy kézzel írt, saját felelősségre kiállított nyilatkozattal, megnevezve benne az okot, amiért csökkent a terület (pl. eladás, bérlet felmondása);
– a bevallott terület, amire a támogatást kérik, mind elhelyezkedését, mind nagyságát tekintve feleljen meg a valós adatoknak, mert a műholdas felvételek alapján a nyilvántartás azonnal “kipirosodik” – vagyis rögtön megmutatja az átfedéseket, és a tűréshatár 2% alatt van, a valótlan adat a támogatás elmaradását eredményezheti;
– állatok – tehenek és juhok – esetében az APIA-nak adott nyilatkozatnak egyeznie kell a körzeti állatorvosnál lévő listával.
Kérdésre válaszolva elhangzott még, hogy
– megműveletlen területre csak EU-támogatás jár, ellenben azt a területet is gondozni kell;
– a legelőnek és kaszálónak bejelentett területet nem szabad felszántani; az aszálykárok ügye nem az APIA-hoz, hanem a Mezőgazdasági Igazgatósághoz tartozik.
Az 50 hektárnál nagyobb területen gazdálkodóknak Nagyváradon tartanak majd tájékoztatást, míg a dokumentációk leadását tervszerűen fogják végezni, a gazdákkal a személyre szóló időpontokat postai úton fogják közölni, és ezt kéretik betartani.
Akinek konkrét kérdései vannak, az (a székelyhídi körzetben) a 0259-352227-es telefonszámon kérhet rájuk választ.
(BN)