“Prózájától lehetetlen megtagadni az elismerést”

“Prózájától lehetetlen megtagadni az elismerést”
2013. January 10.
Emléktáblájánál tartott koszorúzással, majd a könyvtárban sorra került beszélgetéssel emlékeztek szerdán délután a 200 éve született Kuthy Lajos íróra (1813-1864). Az összejövetelen egy érdekes bejelentés is elhangzott.
/vlm/Image/Show/84/
Az emléktáblánál kezdődött a megemlékezés

Az író Kuthy Lajosnak 2008-ban avattak emléktáblát a Határon Túli Magyar Emlékhelyekért Alapítvány (HTMEA), a Partiumi és Bánsági Műemlékvédő és Emlékhely Társaság (PBMET), illetve a a helyi Polgármesteri Hivatal összefogásával.
Ennél, az egykori szülőház helyén álló Kerekeskúti iskola falán lévő táblánál kezdődött meg a megemlékezés rövid koszorúzási ünnepséggel, Nyakó József polgármester köszöntője után.
Koszorúztak:
– a HTMEA nevében: Révász Gizella és Szendrő Dénes kuratóriumi elnök és alelnök;
– a PBMET nevében Dukrét Géza elnök és Kovács Rozália helyi helytörténész;
– a Polgármesteri Hivatal nevében Nyakó József polgármester és Karsai Attila alpolgármester;
– az 1. Számú Mezőgazdasági Főgimnázium nevében Boda Bettina és Karsai Csaba diákok;
– a Zelk Zoltán Gimnázium nevében Varga Róbert aligazgató és Csengeri Erika tanítónő;
– az RMDSZ nevében Oláh Sándor alelnök és Belán István tanácsos;
– az EMNP nevében Hegedüs Attila tanácsos és Tóth Csaba vezetőségi tag.
A télies, hideg időre való tekintettel minden beszéd és felszólalás már a városi könyvtárban hangzott el.
Elsőként Dukrét Géza köszöntötte a résztvevőket, majd Nyakó József fejtette ki, hogy Érmihályfalva “szerény” híres születtek dolgában, de akikre büszke lehet, azok hagyatékát igyekszik megbecsülni. Ehhez az elöljáróság a továbbiakban is megad minden “logisztikát”, a helytörténészek munkáját, illetve a megemlékezések és rendezvények szervezését erkölcsileg és anyagilag is támogatják.
Dukrét Géza megköszönte ezt az ígéretet, hozzátéve, hogy Érmihályfalva az egyetlen, mely a PBMET-n belüli saját, önálló helytörténeti csoporttal büszkélkedhet. Ennek tagja Kovács Rozália, akit az elnök az egész PBMET egyik legaktívabb helytörténészeként jellemzett, és aki a továbbiakban felelevenítette Kuthy Lajos életművét – a tanulmány teljes terjedelmében ide kattintva olvasható.
A hozzászólások során Bokor Irén ny.tanárnő megjegyezte: hasznos lenne Kuthy műveit újra kiadni/kiadatni, hogy a ma élők is ismerjék meg.
Újdonságként ható bejelentést tett az isaszegi székhelyű HTMEA kuratóriumi alelnöke, Szendrő Dénes (képünkön). Elmondta, hogy városukban végzett helytörténeti kutatás során egy olyan képeslapra bukkant, melyet Tóth Árpád közismert költő mellett egy kevésbé ismert, de a Nyugatosok nemzedékéhez tartozott Nagy Zoltán költő is aláírt, akiről kiderítette, hogy ugyancsak érmihályfalvi születésű (1884. május 15., Érmihályfalva – 1945. július 4., Budapest). Ezt ajánlotta a helyiek figyelmébe, és ugyancsak a HTMEA nevében Révász Gizella fel is ajánlotta, hogy társak lennének egy Nagy Zoltán-emléktábla állításában is. Ezt minden érdekelt örömmel fogadta, azzal a megjegyzéssel, hogy azt előbb alapos helytörténeti feltáró munka kell megelőzze.

Keresés