Rendhagyó biológiaóra ragadozó madarakkal

Rendhagyó biológiaóra ragadozó madarakkal
2018. October 25.
Rendhagyó biológiaórán vehettek részt a kisebb-nagyobb érmihályfalvi diákok szerdán délben, amikor a Földesi Madársulit öt évvel ezelőtt megalapító Imre István solymász tartott tartott bemutatót a Gödör rendezvényház udvarán.
/vlm/Image/Show/84/

A Hajdú Bihar megyéből érkezett autót, majd a kalitkák kipakolását már üdvrivalgással fogadták a gyerekek, nem beszélve arról, amikor a három különböző fajtájú madár is előkerült. A Madársulit létrehozója azt követően alapította, hogy két évtizedig foglalkozott madarak megfigyelésével és úgy gondolta, a természetet “közelebb kell hozni” a fiatalokhoz. A lakóháza udvarán kialakított röptetőkben korábban 40 fajta madár is volt, manapság 10 faj (különböző sólymok, héják, karvalyok, baglyok, papagájok) lakja azokat. Az érdeklődést látva kezdett bemutatókat tartani, a külföldi előadások kicsit körülményesebbek, mert engedélykötelesek. Nagykárolyi bemutatók után került sor az érmihályfalvira, melynek során a gyerekek érdeklődése olyan zsibongásban nyilvánult meg, hogy alig lehetett hallani az előadó hangját, amikor sorra bemutatta három ragadozó madárfaj egy-egy képviselőjét, az afrikai kisbaglyot, a Jenő nevű vándorsólymot és egy héját. Egyebek mellett elhangzott, hogy a bagoly nem szolgált rá a rémisztő “halálmadár” elnevezésre, aminek azonban van magyarázata, továbbá, hogy csőlátása van, amit fejének 360 fokos forgatási képességével ellensúlyoz. Utóbbit meg is mutatta Imre István: úgy tűnt, kitekeri madara nyakát, de nem volt ok riadalomra, a szárnyas nyugodtan tűrte ezt, mint azt is, ahogyan a gyerekek szinte agyonnyomták simogatásukkal.

A vándorsólyom az élővilág gyorsasági rekordere, ráadásul 800 méterről lát egy szitakötőt, ami emberre méretezve azt jelentené, mintha ön, kedves olvasó 30 méterről olvasná ezeket a sorokat. A héja, akit Henriettának hívtak, “hölgy” létére nem kellett manikűröshöz menjen, hogy méretes karmokkal legyen “felszerelve”, így is félelmetes úgynevezett markolólába volt. A legnagyobb sikert természetesen az aratta, amikor játékra került a sor: a héja a gyerekek sorfala között, továbbá hulahopp karikán vagy éppen emberi karok alkotta “alagúton” keresztül is reagált idomítója hívására és persze a jutalomfalat csábítására. Imre István Sir David Attenborough angol természettudós gondolatát választotta mottójául, ennek jegyében zajlott az érmihályfalvi bemutató is: “Senki nem védi meg azt, ami nem érdekli. És addig nem is fogja érdekelni, amíg meg nem ismeri.”

(Bihari Napló)

További képek ITT.

Keresés