Sokakat vonzott a kiállítás – és a történelmi pillanat

Sokakat vonzott a kiállítás – és a történelmi pillanat
2013. October 6.
Kiállításon régen látott érdeklődés övezte Bíró Károly és Molnár Zoltán közös tárlatát, melynek megnyitójára vasárnap délután került sor. Nem lebecsülve az alkotókat - sőt, dicsérve ötletüket - a figyelem nagy részben a helyszínnek szólt: a sok év után újra kinyílt zsinagógának.
/vlm/Image/Show/84/
Kiállítás várta az érdeklődőket a zsinagógában

Ahogyan arról beszámoltunk korábban, a zsinagóga ajtaja sok évtized után nyitotta meg újra kapuit, ráadásul úgy, hogy bárki beléphetett ajtaján, hiszen képzőművészeti kiállításnak adott helyet. A történelminek nevezhető pillanatot sokan megérezték, és mintegy 120-130 fős közönség előtt került sor a megnyitóra.
Az épületbe belépőket a zsinagóga romos állapotát, majd a felújítás lépcsőfokait bemutató fotók fogadták, míg a belső tér túlsó oldalán kegytárgyakból, könyvekből összeállított alkalmi kiállítást lehetett megtekinteni. Az érdeklődők nem is hagyták ki egyik látnivalót sem, de természetesen Molnár Zoltán festményei, illetve Bíró Károly fotói előtt is mindenki elidőzött.
“Shalom – Békességet” – köszöntötte a megjelenteket Nyakó József polgármester, örömének adva hangot a sokaság láttán, amit ő is úgy értékelt, hogy az részben a hely szellemének “érdeme”. Ennek kapcsán fejtette ki: a városvezetők óhaja, hogy a zsinagóga, mint kulturális tér, továbbra is nyitott maradjon a város közössége számára, természetesen szem előtt tartva a betartandó szabályokat. Ha 100 évvel ezelőtt a helyi zsidóság virágzást hozott a városnak, miért ne lehetne most is építő részese – fogalmazott a polgármester, hozzátéve, hogy a városban 20 civil szervezet, és 30 előadói/alkotói csoport van, tehát szükség is van olyan helyre, ahol ezek tevékenysége kiteljesedhet.
Boros Emőke tanárnő Szilágyi Ferenc két versét (Másodvirágzás, Móka partján) szavalta el, majd nevezett vette át a szót, mint a kiállítás méltatója. Elsőként is köszönetet mondott a nagyváradi izraelita hitközségnek, hogy “ez a patinás épület felébredhetett Csipkerózsika álmából”.
A kiállításra térve Molnár Zoltánról elmondta, hogy zootechnikus mérnökként nyugdíjas éveiben kezdett intenzíven a művészetnek élni, ám azóta “ontja” a képeket. Gyönyörű színek felhasználásával veti bele magát az Érmellék szépségeibe, miközben arról sem feledkezik meg, hogy tudását fejlessze. A megvásárolható képek között vannak csendéletek, portrék, kompozíciók, absztraktok.
Bíró Károly saját bevallása szerint azért kezdett el fotózni, mert lusta volt élményeit leírni, inkább lefényképezte azokat. A fotós megörökíti azt, amit lát, míg a fotóművész a sejtett titkokat, összefüggéseket meg is tudja mutatni képein keresztül – fejtette ki Szilágyi Ferenc. Bármennyire is fejlődött a technika, ezen belül a fotózás technikája, a legfontosabb tényező mégis az ember, és ez Bíró Károly esetében így van, hangzott a méltatás.
A továbbiakban mind Szilágyi Ferenc, mind Bíró Károly köszönetet mondott Klein Lajosnak, aki a zsinagóga gondnokaként a kiállítás ötlete mellé állt.
Az eseményen részt vett a Duna TV stábja, számukra is nyilatkozott Klein Lajos, felelevenítve a helyi zsidóság és a zsinagóga történetét. A műsor sugárzásának időpontjáról, illetve annak későbbi, archívumban történő elérhetőségéről hírt adunk.

Keresés