“Szabadon élni, és szabadnak nevelni gyerekeinket”

“Szabadon élni, és szabadnak nevelni gyerekeinket”
2014. March 16.
A református templomban ökumenikus istentisztelettel kezdődött, majd viharos időben a Petőfi-emléktáblánál folytatódott, és a kultúrházban tartott ünnepi műsorral fejeződött be a március 15-i program szombaton délután/este.
/vlm/Image/Show/84/
Boda Bernadett Bettina vehette át a 2014-es Márciusi Ifjak Díjat

Szombat délután a református templomban került sor a hagyományos, március 15-i ökumenikus istentiszteletre. Balázs Dénes tiszteletes igehirdetésében egyebek mellett kifejtette: a szabadságharc egyik máig érvényes célkitűzése volt, hogy legyen szabad a nemzet határain belül, és a népek nagy hazájában egyaránt. Bogdán István tisztelendő is beszédet mondott, hangsúlyozva, hogy csak egységben válhatunk Isten népévé, erre kell törekednünk a XXI. században is, mindenki a maga tehetsége szerint.
Az ünnepségen közreműködött a római katolikus egyházközség Jubilate Deo, és a református Musica Sacra kórusa. Balázsné Kiss Csilla lelkész köszönthette a templomban Barabás János kolozsvári főkonzult, aki Orbán Viktor ünnepi üzenetét olvasta fel, melyben a miniszterelnök a határon túliakat az április 6-i szavazásra buzdította, mivel szerinte részvételük által újra létre jöhet az egész nemzet országgyűlése.
Az időjárás átszervezte a további programot, ugyanis a Petőfi Sándor emléktáblája elé tervezett beszédek elmaradtak, a fiatalok tartotta zászlókat eső áztatta, viharos szél tépte. Csak a koszorúzást tartották meg a szabad téren, amikor eddig talán soha nem látott számú, összesen 21 párt, közszereplő és szervezet nevében került koszorú az emléktáblára.
A kultúrházban Boros Emőke tanárnő műsorvezetőként Nyakó József polgármestert kérte fel ünnepi beszédének megtartására. Az elöljáró emlékeztetett: a 25. szabad március 15.-ét ünnepeljük, amikor változatlanul jó látni a fáklyás fiatalokat, akik immár a gyerekeik a negyedszázaddal korábban vonulóknak. Ami nem változott, hogy a “gyötrődő” hétköznapokból van több, amikor naponta ki kell állni értékeinkért, jogainkért, de az ünnepeinket is illik megülni, vigyázni egységünket. Minden korosztálynak feladata őrizni a szülőföldet, ápolni a testvéri szeretetet Budapest irányába, és megtartani az érdekképviseletet Bukarestben és Brüsszelben egyaránt, mondta Nyakó József.
A Bartók Béla Citerazenekar műsora után Biró Rozália szenátor beszélt arról, hogy március 15 nem “örökölt” ünnep, hanem olyan, amit a nemzetszeretet hívott életre. Az akkori küzdelem mának szóló üzenete szerinte, hogy az együtt elért jogokat meg kell tartani, szabadon élni, és szabadnak nevelni gyerekeinket is.
A GGG Irodalmi Stúdió a ’48-as lányok és asszonyok áldozatvállalását kidomborító műsort adott elő, majd Cseke Attila szólt arról, hogy a magyarság szabadságszeretetének bizonyítéka, hogy történelmében évszázadonként van egy-egy szabadságharc, cselekedeteinkről pedig, ahogyan akkoriban, úgy ma is, a történelem fog ítéletet mondani.
Következett az idei Márciusi Ifjak Díj átadása: Nyakó József helyi RMDSZ-elnökként a szervezet alapította díjat Boda Bernadett Bettinának adta át. A laudációban elhangzott, hogy a díjazott már általános iskolásként is, majd most, a középiskola diákjaként is aktív, felelősségteljes közéleti tevékenységet folytat. Az ünnepség zárásaként a Nyíló Akác néptánccsoport mutatta be erre az alkalomra készített, hagyományos és modern dallamokat elegyítő műsorát.

Keresés