Szakmai tanácskozás tanítóknak: Diákközpontú, interaktív tanítás

Szakmai tanácskozás tanítóknak: Diákközpontú, interaktív tanítás
2013. November 12.
Rendhagyó módon zajlott november 8-án, pénteken az érmihályfalvi és a város körzetéhez tartozó települések tanítóinak szakmai tanácskozása. Gábor Éva tanítónő beszámolója.
/vlm/Image/Show/84/
Több helyszínen zajlott szakmai tanácskozás
A pedagógiai kör ideje épp a vakáció idejére esett, ezért azok a tanítók, kiknek bemutató órát kellett tartaniuk, különbözőképpen oldották meg a feladatot. Érmihályfalva és körzete szakmai tanítói közössége 58 tagból áll. Pető Csilla főtanfelügyelőnő irányításával, ez alkalommal, bemutató órákon vettünk részt. Remek lehetőség nyílt ezáltal arra, hogy kisebb csoportokban, oldottabban beszélgethessünk a tanítás-tanulás rejtelmeiről, szépségeiről. Ugyanakkor a fiatal tanítók is több tapasztalatot szerezhettek ily módon a hivatásunk gyakorlati részéről. A tanácskozás négy helyen zajlott egy időben: Érmihályfalván (a Zelk Zoltán Gimnázium step by step IV. osztályában, a Heider iskolaépület IV. osztályában), Érkörtvélyesen és Ottományban. Minden tanító azon a bemutató órán vehetett részt, amilyen osztályban tanít jelenleg, vagy jövőre tanítani fog. Mind a négy helyszínen az órák értékelése után egyik központi téma volt az előkészítő osztályokban használható módszerek megbeszélése. Az előkészítő és I. osztályokban tanítók Körtvélyesen “nézhették”; meg az órát. Tóth Éva tanítónő egy előre videóra rögzített órát mutatott be. A vetítés után megbeszélték a látottakat. A jelenlévő pedagógusok elmondták véleményeiket, szakmai tapasztalataikat, közösen kiértékelték az órát . A gyűlés további részében interaktív tanítási módszerekről beszélgettek, melyeket minden órán alkalmazhatunk, persze figyelembe véve az osztály tanulóinak képességeit. Az érmihályfalvi IV.osztályban Belényesi Katalin tanítónéni szintén videón mutatta be nekünk, miként alkalmazta a ,,Lotus”;-módszert a nyelvtan órán. Az óra végén a jelenlévő II., III. és IV. osztályban tanító pedagógusok mondták el véleményeiket, észrevételeiket. Beszélgettünk a későbbiekben a hagyományos és interaktív tanítási módszerek ötvözéséről, ezen módszerek gyakorlati alkalmazásáról. Végül valóban családias, meghitt hangulatban és szabadon beszélgettünk a munkánk során felmerülő problémákról, ugyanakkor a tanítói hivatás szépségeiről is. A IV.-es, step by step osztályban, Karászi Éva tanítónő tartott bemutató tevékenységet a gyerekekkel. A ,,reggeli találkozás”; alkalmával, melyen a tanulók közreműködtek, a tanítók megismerhették, miként zajlik a tanulók fogadása az iskolába “minileckékkel” és kötetlen beszélgetéssel tarkítva. A tevékenység után a jelenlévő tanítók értékelték a gyerekek és a tanítónéni tevékenységét. Ezután beszélgettek a step by step módszerekről, hogyan lehet alkalmazni az interaktív módszereket ezen osztályokban. Ottományban az összevont osztályokban tanító kollegák vettek részt, Nagy Katalin Tünde bemutató óráján. Tudjuk,milyen nehéz olyan módszereket, eljárásokat alkalmazni, melyek segítségével az összevont osztályokban is eredményes munkát végezhetünk. Ilyen módszerekről, és munkájuk során felszínre kerülő problémákról is tanácskoztak a tanítók, miután elemezték és értékelték az órát.
Mindent egybevetve elmondhatjuk, hogy érdekes, tartalmas és remek hangulatú találkozások voltak ezek. Mindenki tanult valami újat, valami érdekeset, valami mást, amit szivesen kipróbálhat majd további tevékenységén belül.
Köszönjük Pető Csilla tanfelügyelőnőnek az ötletet, az irányítást, az odafigyelést!
A tanítóknak pedig köszönet az aktív részvételért!
Gábor Éva tanítónő

Keresés