Szemétgazdálkodásra szóló működési jogot kapott a Valsalub

Szemétgazdálkodásra szóló működési jogot kapott a Valsalub
2013. February 1.
A város szélén lévő szelektív hulladékgyűjtő működtetésére is jogosító licenszet kapott a Valsalub, mely így részt vehet a szolgáltatás végzésére tartandó árverésen.
/vlm/Image/Show/84/
Hasonló pillepalack-bálákat préselhetnek majd a telepen

Tavaly nyáron, amikor útjára indult jelen honlap megújult hírfolyama, az első tudósítások között szerepelt az, amelyiknek témája a szelektív hulladékgyűjtő volt, pontosan az, hogy 2012. december 31-ig üzembe kell helyezni, mert ellenkező esetben megtörténhet, hogy a létrehozására kapott EU-s támogatást vissza kell fizetni (az akkori cikk ide kattintva olvasható).

Amint akkor is megírtuk, egyik megoldási lehetőségként megfogalmazódott, hogy az önkormányzat alapítson egy saját céget. Ez azóta megtörtént, és amint arról is beszámoltunk, a Valsalub időközben már be is indította kéményseprési szolgáltatását.

Újabb jó hír a céggel kapcsolatban, hogy az licenszet, azaz működési jogot kapott az arra hivatott hatóságoktól hulladékgyűjtésre, szemétválogatásra és komposztálásra. Bihar megyében párját ritkító ez a felhatalmazás, szemétválogatásra további 2, komposztálásra további 1 cég büszkélkedhet vele.

Ez a licensz azt jelenti, hogy a Valsalub technikai felszereltségét és emberi erőforrásait (munkások + menedzsment) tekintve is alkalmasnak nyilváníttatott a város szélén, a Vízimalom-térségben épült szelektív hulladékgyűjtő (képünkön) működtetésére, tudtuk meg Nyakó József polgármestertől.

December 31. azonban már jócskán elmúlt, mi a helyzet a támogatás visszafizetésének rémképével? – kérdeztük. Arra nem kerül sor, mivel az Észak-Nyugati Fejlesztési Régió illetékesei, látva a megoldásra tett erőfeszítéseket, eltekintettek tőle – jött a válasz.

A Valsalub tehát alkalmas lenne a telep működtetésére, vagyis részt vehet azon a március közepére meghirdetett liciten, melyen a szolgáltatás végzését fogják árverésre bocsátani. Ha nem ő nyer, akkor sem lesz semmi gond, hiszen aki nyer, az működtetni fogja a begyűjtést, melynek során a lakosok egy újabb kukát kapnak majd a meglévő mellé, melybe szelektíven gyűjthetik (tehát ugyanabba a kukába téve) az üveget, papírt, pillepalackot, műanyagot, fémet. A Valsalubnak pedig “alulmaradása” esetén is hasznát veszik, hiszen az ott alkalmazottak különféle szakképesítésekkel rendelkeznek, a városgazdálkodás több területén “bevethetőek”.

A szelektív hulladékgyűjtő, ahogyan tervezése során is gondoltak rá, a környező települések igényeit is ki tudja elégíteni, hosszabb távon pedig része lehet a megyei szinten tervezett szemétgazdálkodásnak. Ezzel a teleppel – melynek terveit 2006-ban készítették, és 2009-ben lett átadva – Érmihályfalva úttörőnek számít az Észak-Nyugati Fejlesztési Régióban.

Keresés