Szülőértekezlet a fociklubnál: közös érdekek és célok

Szülőértekezlet a fociklubnál: közös érdekek és célok
2019. January 21.
Rendhagyó, de a jövőben a szervezők szándéka szerint rendszeresítendő találkozóra került sor pénteken délután a focipálya melletti sportcsarnokban: az Unirea SK labdarúgó szakosztálya várta "szülőértekezletre" az ifjúsági és korosztályos csapatok tagjainak szüleit.
/vlm/Image/Show/84/
A megjelenteket elsőnek Fele Attila klubelnök köszöntötte, meg is nevezve a találkozó elsődleges témáját: sok gyerek hagyja el a klubot idő előtt, ami nem csak az ő, de az iskolák gondja is, ezért voltak jelen a tanintézmények vezetői is. A klubnál mintegy 100 gyerekkel foglalkoznak, közülük mintegy 60 igazolt focista és számukra nem közömbös, hogy a nyolcadikat végző, addig a klubnál nevelt fiatal sportoló élete hogyan és hol alakul tovább. Aki menni akar (más iskolába, ezzel együtt más klubhoz), azt segítik, ha kell, de csak hivatalos körülmények között, szögezte le az elnök.
Nyakó József polgármester, a klubot egyedüliként támogató önkormányzat nevében gratulált az elért eredményekhez, melyek meglátásában a helyi tehetségek mellett az edzők szakmai tudását dicséri. Hozzátette: a helyhatóság a továbbiakban is a klub mögött áll, hiszen annak tevékenysége “egy mozgalom”, és az sem elhanyagolható, hogy a gyerekekkel a szülők szempontjából ingyen foglalkoznak.
A szakmai stáb nevében Muzsnay Zsolt szólt először, ki játékosként és edzőként is megjárta a hazai labdarúgás minden szintjét. Úgy vélte, a legfontosabb, hogy a gyerekek sportoljanak és e tekintetben üdvözölte az önkormányzat – iskolák – szülők – sportklub részvétellel megvalósult találkozót. Tapasztalatai alapján nem érdemes a fiatal focistákat Magyarországra vinni, ott a létszám “feltöltésére” nagyobb hangsúlyt fektetnek, mint a szakmai munkára. Szerinte Érmihályfalván magasabb szinten szereplő (felnőtt) labdarúgócsapatnak is lenne helye.
Szabó Zoltán, a junior C és D csapatok edzője kiemelte: a trénerek nevelnek is egyben, amihez a szülőktől partneri hozzáállást kért. Hangsúlyozta: nem elég a tehetség, rengetek munkára, a sport iránti alázatra van szükség az eredményekhez, melyek jönnek is a gyerekcsapatoknál és vannak olyan játékosaink, kikre “szemet vetettek” rangosabb klubok. A gyerekek körében elenyésző az edzésekről való távolmaradás, ugyanakkor a tanulás sem elhanyagolandó, ám “elmenni csak azért, hogy a gyerek ne legyen itthon, nem érdemes”, mondta az edző.
Csengeri Csongor, a Zelk Zoltán Általános Iskola igazgatójaként és a lány kézilabdacsapat edzőjeként tudatta, hogy utóbbi esetében ugyanazzal a gonddal szembesülnek, mint a focisták: a gyerekek elhagyják a csapatot (és az iskolát), mire nagyobb eredmények kapujába érnének.
Zeffer Timea, a Mezőgazdasági Főgimnázium igazgatója az iskolája szemszögéből kijelentette: az itthon maradóknak is van jövője, ő maga nem egy példát látott már arra, hogy nagy reményekkel elvitt gyerek visszatért szülővárosa tanintézményébe (a sejthető okokat nem részletezte). Szerinte a “titok” (ha ez annak nevezhető), hogy a diáknak tanulni kell, a szülőnek pedig figyelni gyerekére. Az igazgatónő elsorolta, milyen pályázatok futnak a középiskolában, milyen szakokon lehet tanulni, de azt is hozzátette, hogy minden ötletre, javaslatra nyitottak.
A kérdések rendjén kiderült: a klub legégetőbb gondja, hogy kevés a labdarúgó az ifjúsági csapatban, mert a legények “valahogy eltűnnek”, mire hadrendbe lehetne állítani őket, illetve a felnőtt csapat is számot tart egy részükre, hiszen a végső cél éppen ez lenne, hogy erősítsék hazai tehetségekkel a megyei első osztályú bajnokságban jelenleg a 3. helyen telelő gárdát.
A találkozó végén Fele Attila bejelentette: a bajnokság lezárulta után újra tartanak hasonló összejövetelt, amikor számot vethetnek az addigi történésekről.