Tanácskozás: A családon belüli erőszak hatásai az iskolai teljesítményre

Tanácskozás: A családon belüli erőszak hatásai az iskolai teljesítményre
2019. December 12.
A megbeszélésen 45 pedagógus vett részt Érmihályfalváról és a környékbeli tanintézményekből.
/vlm/Image/Show/84/

A Királyhágómelléki Református Egyházkerület ernyője alatt működő Lámpás Alapítvány, az Érmihályfalvi 1-es számú Mezőgazdasági Főgimnáziummal és a Bihar Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatósággal karöltve, 2019.11.28-án, Érmihályfalván, kerekasztal – beszélgetést szervezett tanároknak az erőszak leküzdése és kizárása céljából, amelyen 45 pedagógus vett részt Érmihályfalváról és a környékbeli tanintézményekből.

A Gödör rendezvényházban megszervezett beszélgetés témája a következő volt: A családon belüli erőszak hatásai az iskolai teljesítményre. Egyik meghívott előadó dr. Balla Annamária klinikai pszichológus, a nagyváradi Emanuel Egyetem oktatója volt, aki részletesen, több aspektusból fejtette ki azt, hogy milyen hatásai lehetnek a családon belüli erőszaknak a diákok életére és iskolai teljesítményükre. A szakember beszélt a családon belüli erőszak megnyilvánulási formáiról, valamint arról is, milyen jelek árulkodhatnak arról, hogy a gyerek otthon erőszak áldozata vagy esetleg személője. A pszichológus előadását követte a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságtól (DGASPC) érkezett Mirela Tonceanu, aki tapasztalatait osztotta meg a résztvevőkkel és beszélt arról az új pályázatról, mely a következő címet viseli: VENUS – együtt egy biztonságos életért! Ezt a pályázatot közösen az Esélyegyenlőségi Ügynökséggel (ANES) vállalták, melynek fő célkitűzése a társadalmi befogadás és a szegénység elleni küzdelem. A szervezet azt a konkrét segítséget nyújtja ennek a megnevezett célcsoportnak, hogy szükség szerint, társadalmi, orvosi, szakmai, szakképzési szolgáltatásokat biztosít.

A Bihar Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság a családon belüli erőszak megelőzésére és leküzdésére irányuló nemzeti intézkedéseinek és szolgáltatásainak egyik fő célja a védett házak fejlesztésének támogatása, valamint a szakmai tanácsadás nemzeti hálózatának javítása az erőszakot elszenvedettek védelme érdekében és nem utolsó sorban, a családon belüli erőszak megelőzésére és leküzdésére irányuló kampányok szervezése és végrehajtása. A Lámpás Alapítvány részéről Vura Otília, programkoordinátor mondta el azokat a segítségnyújtási lehetőségeket, amelyeket a Királyhágómelléki Református Egyházkerület ezen szervezete tud nyújtani, legyen szó pszichológia vagy akár jogi tanácsadásról.

Az előadások végén a jelenlévő 45 pedagógusnak lehetősége volt kérdezni a szakemberektől vagy megosztani velük nehézségeiket ezen a területen. Jöttek kérdések, hozzászólások a hallgatók részéről, amelyek azt bizonyították, hogy a képzés hasznos volt és a mindennapi pedagógusi munkába beépíthető gyakorlati információkat nyert minden résztvevő.

Gergely Tamás tanár

Keresés