Tanítói kézikönyv – “Komplex, igényes, olyan mint egy receptkönyv”

Tanítói kézikönyv – “Komplex, igényes, olyan mint egy receptkönyv”
2012. September 28.
A tíz év után átdolgozott, kiegészített formában újra kiadott Tanítói kézikönyv bemutatójára került sor csütörtök délután a Kerekeskúti iskolában, pedagógiai kör keretében.
/vlm/Image/Show/84/
Az egyik társszerző, Szász Dezső is bemutatta a könyvet

A Kerekeskúti iskola egyik termében délután 3 órakor kezdődött a pedagógiai kör melyen 50 tanító vett részt, a helyiek mellett Érsemjén, Érkörtvélyes, Értarcsa és Szalacs községekből (természetesen ide értve a hozzájuk tartozó falvakat is). Közben érkezett meg Pető Csilla képviselő, korábbi szaktanfelügyelő, és Farkas Tünde jelenlegi szaktanfelügyelő, hogy bemutassák a Tanítói kézikönyvet, mely a szimultán osztályokban tanítóknak szolgál hasznos tanácsokkal. Hozzájuk csatlakozott a tanítók sorában már ott ült egyik társszerző, Szász Dezső gálospetri tanító.

Elsőként Pető Csilla beszélt arról, hogy ez a kötet egyedülálló a Kárpát medencében, és a román kiadás iránt is van már érdeklődés. Az első kiadás 10 éve történt, tekintettel az egyre szaporodó szimultán osztályokra. Pető Csilla szerint ezekből az osztályokból azóta is egyre több van, és nem is szabad megszüntetni őket, mert ez egyet jelentene sok helyen a falusi oktatás felszámolásával. Mivel Erdély-szerte több, mint 800 tanító oktat szimultán osztályokban, a mostani, második kiadást már az ország mind a 14 megyéjében forgalmazni fogják, ahol van magyar nyelvű oktatás. Pető Csilla hozzáfűzte: a kézikönyv olyan mint egy receptes könyv, csak bele kell nézni, és a tanító „minden hozzávalót”; megtalál benne, ami munkájához kell, elméleti és gyakorlati tudnivalókat.

A három társzerző közül a nagyváradi Schneider N.Antal csak az érmihályfalvi előtt tartott székelyhídi bemutatón vett részt, a székelyhídi Erdei Ferenc pedig ugyanott tovább folytatta az ottani pedagógiai kört, így csak a gálospetri Szász Dezső volt jelen közülük, aki – mint elmondta – 41. évét kezdte el a napokban összevont osztályban tanítva! Elmondta, hogy az elméleti tudnivalókat tartalmazó rész Schneider N.Antal munkája, Erdei kollégájával ők a gyakorlati rész szerzői. Az alapot Szász Dezső egy szakdolgozata képezi, a tartalom pedig a tanítók tájékoztatását szolgálja, kitekintést ad más országok gyakorlatára, ugyanakkor a szimultán oktatás hátrányai mellett (amit gyakorta hangoztatnak) szót ejt annak előnyeiről is.

A könyv nem csak a szimultán osztályokban tanítóknak hasznos segítő, de akár a nagyobb, V.-VIII. osztályokban tanító tanároknak is segítségére lehet, illetve azoknak is, akik az újabb kihívás, a felkészítő (nulladik) osztályokkal foglalkoznak, mondta Szász Dezső, aki egyúttal köszönetet mondott Pető Csillának is a megjelentetésben nyújtott támogatásért.

Farkas Tünde felelevenítette, hogy a tíz évvel ezelőtti kiadást pillanatok alatt elkapkodták, és várhatóan az átdolgozott, korszerüsített újrakiadásnak is sikere lesz, hiszen a tanító szemszögéből ad kimerítő, hasznos tanácsokat a tanítás közben megfogalmazódható kérdésekre.

A kötetet 20 lejért lehetett megvásárolni, Szász Dezső, illetve az előszót jegyző Pető Csilla pedig dedikálta a kiadványt.

Aki nem volt jelen, utólag is megvásárolhatja a könyvet a Kerekeskúti iskolában, Karászi Éva tanítónőnél.

Keresés