Téliesítés…, a nyár végével nem érnek véget a kerti munkálatok

Téliesítés…, a nyár végével nem érnek véget a kerti munkálatok
2021. October 26.
Téliesítés…, a nyár végével nem érnek véget a kerti munkálatok

Ahhoz, hogy kertünk a következő tavasszal és nyáron teljes díszében pompázzon, ősszel kell elvégezni azokat a feladatokat, amelyek segítenek a növényeinknek átvészelni a téli hónapokat. Növényeink védelme, téliesítése, elengedhetettelen fontos ahhoz, hogy tavasszal a legjobb kondíciójukban kezdjék meg a fejlődést.

Gyepek télisítése

 Nincs is szebb, mint egy szépen ápolt, sűrű zöld gyep, de ehhez nagy odafigyelés és szorgalom szükséges. A tél közeledtével gyepünket is fel kell készíteni a fagyos időre, valamint a hótakaró érkezésére. A nagy fagyok előtt, nyírjuk le a füvet oly módon, hogy fokozatosan csökkentjük a vágási magasságot, így tartósabb hótakaró esetén sem kell tartanunk nagyobb károktól a gyepen. Fontos továbbá, hogy az utolsó fűnyírás során ne maradjon lenyírt fű vagy falevél a gyepen, mert ezek a hótakaró és a gyep közzé szorulva rothasztják az egészséges pázsitot, kipusztítja ez által teljesen. Nagy figyelmet kell fordítani gyepünk szellőzetésére, melynek hatására friss levegő kerül a talajba, valamint az eső, hólé elegendő mennyiségben eljut minden fűszál gyökeréhez. Erre a célra alkalmas gyepszellőztető, gyeplazító gépek léteznek, amelyekkel, nagy hatékonysággal elvégezhető a szellőztetés, eltávolítva az elszáradt-elhalt fűszálakat is egy menetben. Kisebb felületek szellőztetésére alkalmas lehet erre a célra a speciális gyepszellőztető gereblye, egy vasvilla vagy házilag elkészített szöges deszka is. Ez az időszak alkalmas a gyomnövények eltávolítására, valamint kiéget, kikopott részek újravetésére. Mivel a magok ősszel könnyebben kelnek ki, tavasszal már egyöntetű pázsitot kapunk. Összetett, komplex típusú műtrágya kiszórása javasolt.

Gyümölcstermő fáink és díszfáink védelme érdekében távolítsuk el a beteg, letört ágakat, kézi fűrész esetleg ágvágó segítségével. Minden képen kezeljük a sebfelületet valamilyen fasebkezelővel. Érdemes díszfáinkat a megfelelő koronaformára metszeni, vagy hálóval körbevenni, így megvédve őket a hóterheléstöl. A nem megfelelően védett fa deformálódhat, ágai letörhetnek, amely későbbiekben a fa kivágását is indokolhatja. Az összegyűjtött faleveleket lehetőség szerint rakjuk komposztálóba. Még jobb, ha ezeket a fák tövére összegyűjtjük melynek számos előnyös hatása van. Védjük a fákat a hideg időben, valamint szerves anyagot juttatunk vissza a talajba, amit növényeink meghálálnak. Fontos azonban, hogy beteg, fertőzött levelek, ágakat ne gyűjtsünk sem a komposztban, sem a fák tövénél, ugyanis kártevők, kórokozók tovább szaporodhatnak. Ezeket a növényi részeket külön gyűjtsük, növényeinktől messze és lehetőség szerint égessük el.

Virágaink védelme érdekében, hogy a fagy ne tehessen kárt bennük, megfelelő beavatkozásokat kell elvégezni. Ezek alapján a nyárra kiültetett mediterrán, illetve szobanövényeink nyári locsolóvízét csökkentsük és vigyük be egy egyenletes hőmérsékletű védett helyre, hogy az alacsony hőmérséklet következtében nehogy megfázzanak. Mediterrán növényeink 10-17 ℃ jól megvilágított helyiségben tudnak a legjobban áttelelni. Egynyári virágainkat érdemes eltávolítani, az évelőket pedig visszavágni. Rózsán lévő halott, beteg ágakat távolítsuk el, tövét pedig takarjuk be, mulccsal. Teraszon lévő nagyobb, cserepes növényeink táli vádelmére, takarásra kiválóan alkalmas áttelelő fóliát használjunk. Ez az időszak alkalmas az őszi virághagymák kiültetésére is. Fontos hogy még a talaj lefagyása előtt gyökeret növesszenek.

Nagyobb sövényfelületeket sövényvágóval érdemes visszavágni úgy, hogy ellenálló legyen a hótakaró súlyának. A levágott részeket gyűjtsük össze, mint a gyümölcsfák esetében.

Végül, de nem utolsó sorban ne feledkezzünk meg az öntözőrendszer, a kerti csap(ok) téliesítéséről sem. Zárjuk el a fővezetéket, majd nyissuk ki az összes csapot teljesen, hogy távozhasson a csövekből a víz. a slagot tekerjük fel lehetőleg úgy, hogy kifollyon belőle a pangó víz, majd tegyük olyan helyre, ahol nem fagyhat meg az esetlegesen benne maradt víz, különben a cső szétfagyhat. Ha “házi vízmű”, kerti kút szivattyúval látja el a kerti locsoláshoz szükséges öntözővizet, zárjuk el a vezeték felé vezető vizet, a tartályt teljesen engedjük le, a szivattyút is víztelenítsük teljesen.

A téliesítési munkák során a legvégére érdemes hagyni a kerti tavat, abban az esetben, ha létezik, ugyanis, fontos a vízbe hullott levelek eltávolítása. A vízben a levelek hamarabb bomlásnak indulnak, mérgező bomlástermékeik veszélyeztetik a tó élővilágát. Amennyiben a tó alacsony vízállású a növényeket védett helyre kell vinni. Ilyen esetekben érdemes takarófóliát használni a tavak fölött, mely melegebben tartja a tavat a hidegben, védve ez által a tóban élő halakat.

Nagy László agrármérnök.

Érmelléki falugazdász.

Tel: 0742/21-17-43.

Keresés