Testvérvárosi diáktalálkozó helytörténeti témával

Testvérvárosi diáktalálkozó helytörténeti témával
2017. June 6.
Három ország hét településének diákcsapatai mutatták be szülőhelyüket pénteken Érmihályfalván. Ami összeköti őket: hatan a hetedik, Érmihályfalva testvér-települései.
/vlm/Image/Show/84/
Hét csapat mutatta be szülőhelyét a testvérvárosi találkozón

Ne csak a protokolláris találkozókra szorítkozzanak a testvér-települési kapcsolatok – ez volt az alapgondolata annak a helytörténeti alaptémájú diáktalálkozónak, melyet pénteken tartottak meg Érmihályfalván. A Gödör rendezvényházban a kultúrház, a könyvtár és a múzeum közös szervezésében, a város támogatásával létrejött eseményen Szabó János moderátori szerepben köszöntötte a megjelenteket, Nyakó Józsefnek adva először szót. A polgármester felidézte, hogy az elsődleges ötlet még egy helytörténeti versenyről szólt, ám időközben ez bemutatóra “szelídült”, figyelembe véve, hogy ne legyen se vesztes, sem győztes, a fiatalok mutassák be saját, illetve ismerjék meg a többiek környezetét.

A testvérvárosi megkeresésre mindenki igennel válaszolt, a vendégek – kik közül a távolabbiak már előző nap megérkeztek – egy része most találkozott először egymással. A furulyásokkal kiegészült Csilinka gyerekkórus és az Apró Lábak néptánccsopprt üdvözlő műsora után került sor a bemutatkozásokra, ábécésorrendben: Balmazújváros, Budapest XVI. kerülete, Hajdúnánás, Nyírábrány, Nyírbéltek, Tornalja (Szlovákia) és végül házigazdaként Érmihályfalva. Megfigyelhető volt a bemutatók hasonló felépítése, úgy mint powerpointos prezentáció, a történelmi múlt felidézése, a jelen tükörképe a kultúra, sport, turizmus, oktatás szemszögéből. Ezen felül mindenki csempészet mondandójába valami egyedit, például a nánásiak bemutatták profin elkészített városdalukat, a budapestiek egy kocsmajelenet által a kerületet alkotó egykori 5 falut idézték meg, a nyírbéltekiek a maguk “világvégiségéből” kovácsoltak némi tőkét, de volt néptánc, film is, a tornaljaiak Radnóti: Nem tudhatom… című versére fűzték fel ízes palóc tájszólásukra (is) alapozott tréfás névjegyüket.

A szervezők ötletességét dicséri, hogy a bemutatkozókat megkérték: végezetül ki-ki tegyen fel 5-5 kvízkérdést az elhangzottakból a többieknek, ezzel mintegy tesztelve, hogy figyeltek-e? A jól válaszolóknak apró ajándékok jártak, mint ahogyan a Fürge Lábak csoport néptáncosainak előadása után minden résztvevő csapat is ajándékot vehetett át a vendéglátóktól. Zárszavában a polgármester megjegyezte: érdekes megfigyelni, hogyan látják a fiatalok szülőhelyeiket, ugyanakkor sanszos, hogy akár a majdani településvezetőket is közöttük üdvözölhetjük. A csapatok (4 diák + 1 kísérő) másnap közös kiránduláson vehettek részt, melynek állomásai Nagykároly, Érmindszent és Érsemjén voltak.

(erdon.ro)


Keresés