Tiltakozzunk minden élethelyzetben az erőszak ellen

Tiltakozzunk minden élethelyzetben az erőszak ellen
2018. December 5.
Az Érmihályfalvi 1-es számú Mezőgazdasági Főgimnázium diákjai és tanárai, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület ernyője alatt működő Lámpás Alapítvány szakemberei, Bihar Megyei Rendőr–főkapitányság Elemzési és Bűnmegelőzési Osztályának képviselői, valamint Érmihályfalva város vezetői idén is felhívták a figyelmet arra, hogy az erőszak nem megoldás!
/vlm/Image/Show/84/

November 28-án az Érmihályfalvi 1-es számú Mezőgazdasági Főgimnázium tanárai és diákjai, a nagyváradi Lámpás Alapítvány szakembereivel, a Bihar Megye Rendőr–főkapitányság Elemzési és Bűnmegelőzési Osztályának képviselőivel, valamint Érmihályfalva város vezetői közösen léptek fel ebben az évben is az erőszak ellen. November 25. a Nők Elleni Erőszak Megszüntetésének világnapja. Ennek okán nagyon sok megmozdulás történt Bihar megyében. Több helyen szerveztek prevenciós kampányokat és előadásokat, azért, hogy felhívják a figyelmet arra, hogy az erőszak igenis valós veszély, de tehetünk ellene, mi is, mindannyian, ott ahol élünk, ott ahol tevékenykedünk. Ezzel a megmozdulással mi is erre akartuk felhívni a figyelmet.

A prevenciós kampányunk kétnyelvű mottója: Az erőszak nem megoldás! Ezt értsd meg és add tovább! Violența nu este o soluție! Înțelege și dă mai departe!

A megmozdulásban aktívan részt vett mintegy 170 diák és 12 tanár, akik plakátjaikkal, valamint erre az alkalomra nyomtatott pólóikkal és sapkáikkal próbálták felhívni az utcán közlekedők, valamint diáktársaik figyelmét arra, hogy mennyire fontos az erőszak megelőzése és leküzdése. A lelkes diáksereg a Főgimnáziumtól indult, végigvonulva a gyönyörű napsütéses időben a városközpontig. Ott Zeffer Tímea Erzsébet iskolaigazgató köszöntötte a kampányban résztvevőket, megköszönve munkájukat és felhívta a figyelmet arra is, hogy az erőszak a gyengék fegyvere, amit le kell küzdjünk és ki kell zárjunk az életünkből, közösségünkből.

Az igazgatónő köszöntése után a diáksereg részéről Deák Ádám magyarul, majd Orosz Enikő Tünde románul olvasta fel a felvonulás rövid összefoglalóját, majd Nyakó József, Érmihályfalva polgármestere vette át a szót, hangot adva örömének, hogy a kampány immár harmadjára valósul meg, és megköszönte mindenki együttműködését. A polgármester külön köszönetet mondott a Lámpás Alapítványnak, mint az akció fő támogatójának és méltatta a szervezet hasznos és segítő tevékenységeit. A polgármesteri köszöntő után, a Lámpás Alapítvány részéről Vura Otília koordinátor üdvözölt mindenkit, és beszédében többek között megköszönte a diákoknak, hogy évről évre nagy lelkesedéssel, aktívan kampányolnak az erőszak ellen, biztatva őket, hogy ezt ne adják fel, folytassák, bárhova is kerülnek.

A kampány a Gödör rendezvényházban folytatódott, ahol a Főgimnázium osztályainak erre az alkalomra készített rajzait tekinthette meg minden látogató. Minden rajzban ott volt explicit vagy implicit módon, hogy az erőszak nem megoldás és “nekem” személyesen is kell segítenem, ha ilyesmit észlelek, akár az osztályközösségben vagy közvetlen környezetemben.

Bátran kijelenthetjük, hogy ebben az évben is egy sikeres kampányt zárhattunk. Rengeteg pozitív visszajelzés érkezett úgy diákok, mint szakemberek részéről, hogy a hasonló megmozdulásokat folytatni kell, ugyanis ezeknek hosszú távú eredménye lesz. Hisszük és bízunk abban, hogy a diákok nem csak pólóikkal és sapkáikkal, plakátjaikkal és rajzaikkal, hanem hozzáállásukkal és magaviseletükkel is tiltakozni fognak minden élethelyzetben az erőszak ellen.

Végül, de nem utolsó sorban, köszönetet szeretnénk mondani mindenkinek, aki egy kicsit is tett azért, hogy ez a kampány megvalósuljon!

Gergely Tamás tanár