Tisztítani kell a vizet – de tudják, hogy nincs rá pénz

Tisztítani kell a vizet – de tudják, hogy nincs rá pénz
2012. October 4.
Tájékoztató körút keretében az arzénos ivóvízről tartottak tájékoztatót a Közegészségügyi Igazgatóság képviselői ma délelőtt. Sok újdonságot nem mondtak...
/vlm/Image/Show/84/
Karsai Attila alpolgármester bemutatta a víztisztítás helyi előkészületeit

Ahogyan arról már beszámoltunk, a megye 19 településén, közöttük Érmihályfalván is a megengedettnél nagyobb arzén-tartalmat mért a Közegészségügyi Igazgatóság (DSP) az ivóvízben.
(A többi település:Érköbölkút, Érkörtvélyes, Szalacs, Berettyócsohaj, Érolaszi, Érvasad, Bihardiószeg, Ottomány, Szentjobb, Székelyhíd, Érsemjén, Érbogyoszló, Illye, Tamáshida, Petegd, Erdőgyarak, Feketebátor, Gyapjú.)
Az intézmény az említett településeken egy úgynevezett tájékoztatási körutat tart szeptember 27. és október 16. között, melyen felhívják a figyelmet az arzén okozta veszélyére (bár a megkeresettek bizonyára jobban örülnének, ha a tanácsadás mellett egyenesen pénzt is hordanának a víztisztítók létrehozásához – szerz.megj.).
A körút keretében Érmihályfalván is megtartották a tájékoztatót város- és intézményvezetők, egyházi elöljárók jelenlétében ma délelőtt.
Karsai Attila alpolgármester dr.Sărmăşan Cludiát, dr.Raţ Mariant és Dinescu Carment köszönthette, akik olyan dolgokat mondtak el, melyek nagyrészt a tájékoztató körút bármely állomásán is elhangozhatnak.
Például:
-az arzén egy “rizikófaktor”, és nem kell pánikot kelteni a lakosság körében;
-a víz tisztítása a helyhatóságok dolga, mert felelősek a lakosságért;
-a DSP csak a figyelmeztetésben illetékes, intézkedni a hatóságok dolga;
-mintákat csak a vízhálózatokból vettek az elemzéshez, de a veszélyeztetett településeken élő lakosoknak ingyen is analizálják a saját kutakból vett mintát;
-a vegyi anyagok nem tüntethetőek el a vízből forralással, mint a mikrobák, sőt, tilos is forralni, hiszen a párolgás következtében a kevesebb vízben nagyobb lesz a szennyeződés koncentrációja.
Karsai Attila alpolgármester ismertette a vendégekkel, milyen stádiumban van a helyi víztisztító létesítése. Elmondta, hogy eddig 60 ezer lejt költöttek rá, és még további 40 ezerre lesz szükség. Vetített képeken bemutatta a rendszert, melynek egy részét még az előző városvezetés szerezte be, az új hálózat részeként. Azt is hozzátette, hogy a mérések szerint az érmihályfalvi ivóvíz arzéntartalma a határértéken van, nagyobb gondot jelent a vas és a mangán.
Mindennek kapcsán a vendégek örömüknek adtak hangot, mivel tapasztalatuk szerint Érmihályfalva az egyetlen a nevezett települések közül, ahol már intézkedtek ez ügyben.
A szakértők javaslatokat is tettek az arzén elleni védekezésre – bár ezekkel sok újat nem mondtak:
1. víztisztítókat kell létrehozni (de azt is hozzátették: tudják, hogy ezekre nincs pénz);
2. lehetőleg más “forrásból” kell vizet fogyasztani, ajánlottan palackozottat.
Kérdésre válaszolva elmondták: Vasadon, Szalacson és Ottományban is csak a vezetékes ivóvvizet elemezték, az ártézi kutak milyenségéről nincs adatuk.