Újraszerveződik az önkéntes csoport

Újraszerveződik az önkéntes csoport
2013. March 1.
Újjászervezik az önkéntes mozgalmat - határozták el a megjelentek a csütörtök délután tartott összejövetelen. A legtöbben, akik előzőleg támogatták az ötletet, maradtak a virtualitás szintjén...
/vlm/Image/Show/84/
A Városháza gyűléstermében tartották az összejövetelt

Mintegy két esztendeje alakult önkéntes csoport a városban, melynek gerincét a fotóklub tagjai alkották. Munkájukat az önkormányzat is támogatta, többször szerveztek szemétgyűjtési, fotózási akciókat. Aztán a kapcsolat “kihűlt”, a lelkesedés alábbhagyott.
Tavaly ősszel megfogalmazódott az önkéntes csoport újraszervezése. Az ötletet nyilvánosságra kerülése után sokan pártolták azt, a facebook-közösségi oldalon is érkeztek a helyeslések, és az ötletek, hogy mit és hogyan is kellene tenni.
Mint az várható volt – és be is igazolódott – a legtöbben megmaradtak a virtualitás és a tanácsokat osztogatás szintjén, hiszen a csütörtök délután, a Városháza gyűléstermében megtartott újjáalakulási összejövetelen – mely nem csak hírportálunkon, de az említett közösségi oldalon is meg volt hirdetve, tehát, aki látta és lájkolta, az értelemszerűen tudott is róla – öt (5) személyt köszönthettek a szervezők, Nyakó József polgármester, Karsai Attila alpolgármester, és Indrie Ovidiu, az elöljáróság környezetvédelmi referense. Ők név szerint (és a mellékelt fotón látható sorrendben, balról jobbra): Zsákai Zoltán, Kovács Zoltán, Crisan Sándor, Bíró Károly és Kecskés Zsolt.
Elsőként Karsai Attila mintegy minifórum keretében tájékoztatta a megjelenteket, hogy milyen erőfeszítéseket tesz a város vezetése a vagyonvédelem, a közbiztonság, a köztisztaság megóvása, a falopások megakadályozása, a legeltetés kordában tartása terén. Számítanak mindezekben az önkéntesekre, illetve minden másban is, amit azok fel tudnak vállalni, és együttműködési megállapodás keretében segítik is munkájukat – tette hozzá.
Mindig szükség van azokra az emberekre, akiknek van energiájuk és elszántságuk a közügyekért dolgozni, fűzte a fentiekhez Nyakó József, beszámolva a városvezetők térfigyelő kamerákat telepítő szándékáról, a csendőrjárőrözések ötletéről – mint megoldási lehetőségekről, ami a közrendet és -biztonságot, vagyonvédelmet illeti.
Indrie Ovidiu leszögezte: a környezetszennyezőkkel szemben lehet büntetéseket foganatosítani, csak… azonosítani kell őket.
A “másik oldal” részéről Bíró Károly, a fotóklub elnöke sorolta fel, milyen tevékenységeket vállalt korábban a csoport: felleltározni az illegális szeméttelepeket, és a környezeti védelemre érdemes területeket, szemétgyűjtési akciókat szerveztek (lásd mellékelt képünkön), úgynevezett járőrözéseket vállaltak. Ugyanakkor ötletként fogalmazta meg, hogy az akciókba vonják be a civil szervezeteket, egyházakat, egyesületeket, sportolókat.
Az ötletbörzén egyebek mellett megfogalmazódott, hogy ki lehetne jelölni egy turisztikai útvonalat, melyet népszerűsíteni lehetne a kirándulók körében.
Az összejövetel végén konkrét javaslatok hangzottak el a városvezetés és az önkéntesek közötti együttműködés kivitelezését illetően, illetve arról, hogy lehetőség szerint minél többeket kellene bevonni a munkába.
A különböző akciókról, eseményekről a sajtón, és internetes alkalmazásokon keresztül fogják értesíteni az érdeklődőket.

Keresés