Váltás a szemétgazdálkodásban

Váltás a szemétgazdálkodásban
2016. July 8.
Felbontják a szerződést a BioFlorisal szemétgazdálkodási céggel. Pár napon belül rendeződik a helyzet, így a lakosok a váltásból remélhetőleg semmit nem vesznek észre, mondta Nyakó József polgármester.
/vlm/Image/Show/84/
(Illusztráció)

A Helyi Tanács pénteken délelőtti ülésének egyik napirendi pontja volt, hogy a korábban megszavazottnál némileg nagyobb terület kell a szeméttelep végleges bezárásához. (A munka megkezdéséről annak idején beszámoltunk, részletek itt). A témához kapcsolódva Nyakó József polgármester egyebek mellett elmondta: a munka mintegy 1 millió euróba kerül, de mivel annak idején csatlakoztunk a Megyei Tanács vonatkozó EU-s pályázatához, a városnak nem kell érte fizetni. A telepre pénteken még lehetett bevinni szemetet, ám hétfőtől már zárva lesz. Ehhez kapcsolódott egy másik napirendi pont, miszerint javasolták: az önkormányzat bontson szerződést a BioFlorisal céggel. Ez, mivel a szemetet már Nagyváradra kell(ene) szállítania, áremelést hajtana végre. Nyakó József emlékeztetett: 2012 óta “csatározások” témája a szemét ügye, itt az alkalom a lépésre, a nevezett céggel kötött szerződés visszavonására, amelyik, bár maga is tett le újra árajánlatot, nem forszírozza túlságosan a további együttműködést. Arról nem beszélve, hogy létezik máris jobb árajánlat a környéken már ténykedő AVE nevű cégtől. A jelenleg szelektív hulladékgyűjtéssel foglalkozó ASA cég is tett ajánlatot, bár az “kicsit zavaros”, mondta a polgármester, aki hozzáfűzte: a helyzetet pár napon belül megoldják, bár egyelőre időszakos kiutat keresnek. Tehát egyelőre továbbra is marad a két szolgáltató, hacsak az ASA cég nem vállalja be jobb ajánlattal a szelektív mellett – ami törvényi kötelezettség – a többi szemét elhordását is. A BioFlorisal a kukáit csak az után viszi el, amikor a következő szolgáltató munkába áll. Az átmeneti időszakban (amit pár hónapra terveznek), a szolgáltatás díját az önkormányzat fizeti a lakosok helyett, tudtuk meg a polgármestertől.

A szerződésbontás javaslatát 13 (10 RMDSZ + 2 PSD + 1 PNL) – 4 (EMNP) arányban megszavazták a tanácsosok.

Visszatérve a szeméttelephez, azt termőfölddel terítik be, megszüntetve az öngyulladás és környezetszennyezés veszélyét, zöldövezetté alakítják és a terület a város tulajdonában marad.

Keresés