Vándormesék országa királyának rendelésére…

Vándormesék országa királyának rendelésére…
2013. January 8.
Ahogyan arról előzetesen beszámoltunk, Szabó Virág egy valójában felnőtteknek szólt, mesékből ihletődött divattervezési versenyen különdíjat vehetett át az elmúlt hónapban Budapesten. Íme a varázslatos mese igaz története.
/vlm/Image/Show/84/
A jutalom átadásának ünnepélyes pillanata

Ahogyan arról előzetesen beszámoltunk, Szabó Virág egy valójában felnőtteknek szólt, mesékből ihletődött divattervezési versenyen különdíjat vehetett át az elmúlt hónapban Budapesten.
Íme a varázslatos mese igaz története.

Virág édesanyjához, Szabó Emőke tanárnőhöz novemberben jutott el egy pályázati felhívás e-mailben, melynek szövege szerint: “Vándormesék országának királya ezer ruhát rendel mesebeli hőseinek, legkisebb fiúknak és leányoknak! Hétmérföldes csizmát és varázsköpenyt az arra érdemeseknek!”
A kiírás szerint “bárhonnan bárki” nevezhetett (ebből tehát nem derült ki, hogy esetleg csak felnőttekre számítanak), hogy magyar népmesékből ihletődve, egyébként már használhatatlannak tűnő textilanyagokból alkosson 3 ruhás mini kollekciót 6 – 10 éves gyerekeknek. Bátran lehetett használni a magyar motívumokat, technikákat (szőttes, varrottas, gyöngyfűzés, csipkeverés, textilfestés, faragás technikájának használata alternatív módon), viszont fontos volt, hogy a mini kollekció innovatív legyen, új megoldásokat kínáljon. Első lépésként természetesen még csak a terveket kellett elküldeni a szervezőknek, akiket aztán arra érdemesnek találtak, azoknak már munkához is kellett látni, hogy részt vehessenek a december 15-re betervezett divatbemutatón.
Mivel Virág minden szabadidejében ruhákat rajzol, tervez, babaruhákat varr (mint sok más kislány is az ő korában), megmutatta neki a lehetőséget, mondta el kérdésünkre Szabó Emőke. Virág egy délután alatt készített 3 tervet, azokat számítógépre vitték, elküldték, de igazából nem igen hittek benne, hogy van bármennyi esélye.
Aztán november végén “bekopogott” az értesítés: egyetlen gyermek pályázóként beválogatták a következő fordulóba! Nagy volt az öröm, folytatta az édesanya, míg rá nem jöttek, hogy lerajzolni a népmesei ihletésű ruhákat sokkal könnyebb volt, mint a tervek szerint, megadott méretben, a rajzoknak megfelelően, azoktól egyáltalán nem eltérve megvarrni.
Mindössze 10 nap alatt kellet az összesen 5 darabból álló három ruhácskát elkészíteni. Mivel Virág 10 évesen nem tudja még a varrógépet kezelni, ezért természetesen segítettek neki, főleg Kovács Éva képzőművész, és az egyik nagymama, Ernei Julianna. Sokat nem is kellett varrni, mert minden darab újrahasznosított ruhákból, anyagokból készült.
A díszítés volt inkább a nagy kihívás: Virág több méter fonalat font, amit rá kellett varrni minden ruhára, továbbá csipkét, gyöngyöt is kellett felvarrni, ami nagyon “babramunka” volt. Fontos kiemelni, hogy minden díszítés kézzel készült.
A divatbemutatón 12 tervező munkáját mutatták be a REmese(Újrahasznosított Mesék Társasága) gyerekmodelljei.
Sajnos nem mindig találták el a gyerekek a méretet, egyik-másik darab túl kicsi volt a modellre, vagy lötyögött rajta – de nagyon aranyosak voltak. A helyszín a belvárosi Pesti Mese nevű étterem volt, maga a bemutató egy nagyszabású, 3 napos rendezvénysorozat egyik programja volt, szakmai előadások, megbeszélések, kiállítások, találkozók mellett. A divatbemutató elején elmondták, hogy nincs külön gyermek kategória, mert Virág volt az egyetlen gyermek, tehát semmilyen különleges elbánásra ne számítson. A szakmai zsűri tagja volt mások mellett Szegedi K. Aliz Torella népi iparművész, és Hegyi S. Lúcia divattervező is.
A bemutatón felvonultak a modellek, aztán a tervezők kellett ismertessék a ruhákat, az inspirációs forrást, a technikákat. Virág nagyon ügyesen eleget tett ennek a feladatnak, bár nagyon izgult a kifutón (de ez a felnőttekre is érvényes volt minden bizonnyal). Az eredményhirdetésen 2 különdíjat osztottak ki, az egyiket Virág kapta: Hegyi S. Lúcia divatházában tölthet el 3 napot a következő nyáron, ahol megmutatják neki a divatház működést, megtanítják tervezési fortélyokra. Emellett a versenyzők márciusban részt vehetnek Budapesten egy 1 hetes szakmai táborban.
Így volt, nem mese volt, hanem való igaz, hogy Szabó Virág ügyes volt, aki nem hiszi, annak nem is kell utána járni, csak nézze meg a mellékelt képeket.

Keresés