Védekezzünk a puszpángmoly kártevése ellen

Védekezzünk a puszpángmoly kártevése ellen
2019. May 31.
Néhány évvel ezelőtt jelent meg nálunk is a selyemfényű puszpángmoly (Cydalima perspectalis), amelynek a hernyója tarra rágja a bokor lombozatát, amely rendszerint nem is hajt ki újra.
/vlm/Image/Show/84/

A puszpángsövényeinket pusztító, rendkívül falánk kártevő hosszú évek munkáját teszi tönkre, ha nem permetezünk ellene. Európában néhány évvel ezelőtt Németországban találták meg a kártevőt, ahová feltehetően gyökeres (konténeres) bukszustövekkel hurcolták be. Azóta számos környező országokban megtelepedett már és károsít. A puszpáng (Buxus sempevirens) a kertjeink egyik leggyakoribb lomblevelű, örökzöld növénye. Szinte mindenütt megél, lassan növekszik és metszéssel szépen alakítható bokor. Néhány évvel ezelőtt jelent meg nálunk is egy igen veszélyes kártevője, a selyemfényű puszpángmoly (Cydalima perspectalis), amelynek a hernyója tarra rágja a bokor lombozatát, amely rendszerint nem is hajt ki újra! A selyemfényű puszpángmoly évente 3 nemzedéket nevel ki, tehát háromszor rajzik a lepkéje. A kifejlett egyedek szétnyitott szárnyakkal elérik a 4 centimétert, színük fehéres, és szárnyukat körben széles barnás szegély övezi. A lárváik zöld színűek, teljes fejlettségükben a 4 centit is meghaladhatják. A fejlett lárvák feketés csíkokkal mintázottak, fejük fekete. Általában a levelek hátoldalán élnek, oda tapadva, rejtőzködve. A bábozódáshoz vonuló lárvák több levelet összeszőnek, abban húzódnak meg, azokból fejlődnek ki a kirepülő lepkék. A kék szárnyú, barna szegélyt viselő lepkék már lerakták a tojásaikat és ezekből kikeltek a jól felismerhető és igen falánk hernyók.A puszpángmoly első nemzedékének rajzása megkezdődött, készülni kell a védekezésre!

Sikeresen lehet védekezni a Decis, Actara, Karate Zeon vagy a Mospilan nevű rovarölő szerek kipermetezésével. A munkát igen gondosan kell végezni: a permetlébe feltétlenül keverjenek tapadást fokozó anyagot (Nonit, Solvant, Trend, stb.) és a permetezést nagy nyomással, a szárakat széthúzva végezzék, mert a hernyók a bokor sűrűjében kezdik a levelek megrágását. Később folyamatosan figyelni kell a bokrokon jelenlétüket, mert károsításukkal őszig számolni kell, ezért több kezelés szükséges. Javaslom a két-háromszori kezelést: májusban, majd ezt megismételni június-július fordulóján végül augusztus második felében egy záró kezelést, amely már inkább a jövő év érdekében lesz hasznos. Cselekedni kell nem csak a saját kertünk díszei, hanem a településeinken található többi puszpáng miatt is. Ha odafigyelünk, figyelmeztetjük ismerőseinket is a védekezésre, akkor még sokáig gyönyörködhetünk egy-egy szépen nyírt bokorban, sövényben, fogjunk, hát permetezőt a puszpángokért

Nagy László agrármérnök, érmelléki falugazdász