Véget értek a kézműves napok

Véget értek a kézműves napok
2016. August 8.
Érmelléki Kézműves és Hagyományőrző Napok zajlottak Érmihályfalván augusztus 3–6. között. A négynapos rendezvényt naponta mintegy 160–170 gyermek, mellettük kézműves oktatók, pedagógusok, szülők, nagyszülők látogatták. Az Érmelléki Gazdák Egyesületének közleménye.
/vlm/Image/Show/84/

A szerdán kezdődött foglalkozásokat Csomortányi István, az Érmelléki Gazdák Egyesületének (ÉGE) ügyvezető elnöke nyitotta meg. (Az ÉGE az egyik társszervezője és támogatója volt a rendezvénysorozatnak.)

A hagyományőrző napok célja, hasonlatosan a korábbi évekhez, a régi népművészeti motívumok szépségeivel való ismerkedés, a feledésbe ment mesterségek titkaiba való betekintés, a közös alkotói munka gyönyörűsége, a népdaltanulás öröme volt.

A kézműves foglalkozások első napján írásos hímzéssel, a fazekas mesterség fogásaival, papírfonással lehetett ismerkedni. A gyermekeket az Érmelléken már jól ismert Sárkány Levente (Albis) vezette be a korongozás rejtelmeibe, majd mindenki elkészíthette a maga első agyagedényét, amelyet száradás után ki lehetett festeni.

A második nap mézeskalács-sütéssel, díszítéssel telt, Jakó Jolán helybéli iparművész irányítása alatt. Akinek tetszett a nemezelés, azzal is lehetett foglalatoskodni. A lapítókra is rákerült az alapszín Szilágyi Ferenc (Hubart), valamint Darabont Aliz zenetanárnő segítségével, utóbbi a foglalkozások mellett népdalokat is tanítgatott az énekelni szeretőknek.
Harmadnap Kovács Éva üveg- és kerámiafestő irányításával megszülettek az első festett üveglapocskák, majd a lapítókra is rákerültek a színes népi motívumok, megannyi változatban.

Szombaton Hegedűs Attila „üstmester”; a nagymamák és az anyukák segédletével, hatalmas bográcsban főzte az ebédet a „frissen képzett kézműveseknek”;. Közben, míg folyt a munka, a helyi Bartók Béla Citerazenekar tőről metszett népdalokkal, katonadalokkal szórakoztatta a hallgatóságot.

A Gödör rendezvényház teraszán közben kiállításra kerültek a munkák is, amelyeket napzárta után haza lehetett vinni.

Mivel az Érintő Egyesület is minden esztendőben képviselteti magát a Szent László Napokon, idén a Szent László Egyesület elnöke, Zatykó Gyula zárta be a kézműves napokat, megköszönve a meghívást, majd elismerését fejezte ki a Czeglédi Júliának, a rendezvény főkoordinátorának, dr. Szilágyi Ferencnek, a helyi EMNT-iroda vezetőjének, a szervezőknek, közreműködőnek a sikeres rendezvényért.

Az emléklapok kiosztásakor külön köszönet illette a kézműves oktatókat Sárkány Levente, Szilágyi Ferenc (Hubart), Darabont Aliz, Jakó Jolán, Kovács Éva, Bányai Rozália, Síró Klára, Kelemen Katalin, Kecskés Zsófia, Bató Tímea Gabriella, Bacsó Gabriella, Halász Edina személyében.

A IV. Érmelléki Kézműves és Hagyományőrző Napok főtámogatója a Bethlen Gábor Alap (a magyar kormány által), az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács, és az Érmelléki Gazdák Egyesülete volt.

A főszervező Érintő Egyesületen kívül sokan kivették a részüket a munkából, rengeteg időt és önkéntes munkát fektetve a rendezvénybe, amelyre a helyiek mellett Érsemjénből, Értarcsáról, sőt a Szilágyságból és Németországból is érkeztek érdeklődők.

Az Érmelléki Gazdák Egyesülete