Honismeret

Honismeret

Az 1956-os emlékmű

A helyi emlékhelyeket felleltározó sorozatában Kovács Rozália helytörténész ezúttal a 13 évvel ezelőtt, 2006. októberében felavatott ’56-os emlékművet mutatja be, röviden felelevenítve a megtorlások érmihályfalvi áldozatainak életútjait is.

Tovább »

Kinizsi Pál hadvezér, és Kenéz

“Régi írások azért hívják a községet KINIZ-nek és csak utóbb változott a község neve Érkenézzé.”
Az állítólag nem messze született Kinizsi Pál alakját idézi meg Kovács Rozália helytörténész.

Tovább »

A vasútról röviden – a kezdetek

Mi volt az első vasúti kocsik oldalára írva, melyek áthaladtak Érmihályfalván? Ez is kiderül Kovács Rozáliának a helyi vasúti közlekedés kezdeteiről szóló írásból.

Tovább »

Karácsonyi levél az I. világháborúból

Éppen száz éve, karácsonykor írta Szűcs József kovácsmester az I. világháborúból haza, családjának az alábbi levelet, mely Kovács Rozália helytörténész közvetítésével jutott el hozzánk.

Tovább »

Giczei Sándor cipész (1919 – 2003)

Egy 1912-es adat, az érmihályfalvi ipartestület kötelékébe tartozó iparosok kimutatása szerint akkoriban összesen 207 iparos volt a településen, ebből cipész 24. Utóbbiak sorát gyarapította majd az 1919-ben született Giczei Sándor, kinek alakját Kovács Rozália helytörténész idézi fel.

Tovább »
(Illusztráció)

„Egy kisleány története” az I. világháborúból

Nyéki Sándor érmihályfalvi lakost 1914. november 26-án sorozták be katonának.
Fogságba esett, a rabság helyszíne Centó városa, ahol Kiskönyvébe írja le az eseményeket, történeteket, visszaemlékezéseit a családra, a hazai tájra. Ezek közül egyet Kovács Rozália helytörténész oszt meg velünk.

Tovább »

Kincsem Sára. Vagy Nincsen Sára?

A Nincsen Sára a település egyik határrészének elnevezése. Érkörtvélyes felé a Csiri taggal szemben, a Bernáth tag mellett. Vagy inkább Kincsem Sára? A választ Kovács Rozália helytörténész keresi.

Tovább »

Mese az első moziról

“Az Országos Közművelődési Tanács értesítette Érmihályfalva elöljáróságát, hogy mozgófényképelőadásokat fog tartani. Minden este a híres PATHÉ cég remek filmjei kerülnek bemutatásra.” Kovács Rozália helytörténésztől azt is megtudjuk, melyek voltak az első filmek az első moziban, ahova már esti villanyfényben lehetett elmenni.

Tovább »