Alkotótábor, erős grafikai résszel

Alkotótábor, erős grafikai résszel
2017. July 17.
A szokásnak megfelelően az alkotói egy hét alatt született művek bemutatására szolgáló tárlat megnyitójával zárult az érmihályfalvi XI. Értékteremtő Alkotótábor. A kiállítás a nyár folyamán még megtekinthető.
/vlm/Image/Show/84/
A tábor résztvevőinek egy része a tárlatnyitón

A hivatalosnak mondható megnyitó egy héttel korábban elmaradt, az érmihályfalvi XI. Értékteremtő Alkotótábor résztvevői inkább Váradra tettek látogatást, hiszen az alkotói hét témája a szecesszió volt. A további időt a kisvárosban, a Regina panzió vendégeként töltötték, a vendéglátóhely az önkormányzat és más segítők mellett támogatója az alkotótábornak.

Az egy hét, ahogyan már hagyománnyá vált, az alkotásokat bemutató tárlat megnyitójával zárult. A városi könyvtár galériájában Gheri Judit könyvtáros (aki az egy hét alatt a konyhában “alkotott”, a művészek megelégedésére) főszervezői minőségében köszöntötte a megjelenteket, illetve mondott köszönetet mindenkinek, aki támogatta őket. Ezután a Veres László Zsolt Városi Kórus Darabont Aliz karvezetővel az élen Liszt, Schöggl és Mozart műveket adott elő, illetve egy régi ír áldással köszöntötte a kiállítást, illetve – ahogyan a karvezető fogalmazott – a művészetek találkozását. Az önkormányzat képviseletében Gábor Éva tanítónő, a képviselő-testület kulturális szakbizottsága elnökeként köszönte meg a szervezők és a művészek munkáját, a támogatók segítségét, a város további támogatását ígérte. Felvetette: a későbbiekben pedagógusok közreműködésével gyerekeket is be lehetne vezetni az alkotótábor életébe, majd egy álnéven publikáló budapesti költő, bizonyos Ross Satyr A csiga című versét olvasta fel, mintegy demonstrálandó, hogy az alkotások mennyiféleként értelmezhetőek.

Bár az alkotótábor szakmai vezetéséről tavaly lemondott, az utolsó napra megérkezett a hajdúnánási Patai István, aki az idei témaadó is volt, s az alkotásokat látva a “grafikai részt” érezte erősebbnek, ami évek óta jellemző (láthattunk még festményeket, bőrdíszműveket, festett tányérokat, csontfaragványokat, fotókat). Úgy vélte, a tábor művészeti irányvonala továbbra is jó, majd az általa alapított és róla elnevezett díjat – már csak “végrehajtva” utódai döntését – a táborban végzett alkotói munkája elismeréseként a nyírábrányi Keresztessy Csabának adta át. Bejelenthette a következő évi tábor témáját is: “lábnyomok”, ami igen széles körű művészi kifejezésre ad majd lehetőséget. Ezzel véget is ért a megnyitó, lehetett nézelődni, beszélgetni a még el nem utazott alkotókkal. A tárlat egész nyáron várja a látogatókat, az alkotások megvásárolhatóak, a bevételt a jövő évi tábor megrendezésére fordítják.

A XI. Értékteremtő Alkotótábor résztvevői voltak: Mária Lenárdová és Eva Lorenzová (Kassa), Popon Krisztina, Bányai-Szabados Katalin, Ferenczi András (Várad), Keresztessy Csaba (Nyírábrány), Fejér Imre (Hajdúnánás), Angyal Anikó (Margitta), Molnár Zoltán, Farkas Ferenc, Kovács Éva, Kovács Zoltán, Erdei Vivien (Érmihályfalva), továbbá a tábor művészeti vezetését közösen ellátó Fekete Szabolcs (Szeged), Berszán László (Székelyhíd), Borsi László (Síter) és Hintalan Géza (Érmihályfalva).

(erdon.ro)


Keresés