Elődei nyomában járt Érmihályfalván egy Lovass-leszármazott

2012. Augusztus 25.

Nemrégiben a Lovass család egy tagja látogatott Érmihályfalvára, ahol Kovács Rozália helytörténész kalauzolta az egykori híres Lovass család síremlékei között.

Kovács Rozália, mögötte Lovass Zoltán, illetve a két kísérő

Kovács Rozália, mögötte Lovass Zoltán, illetve a két kísérő

Ahogyan arról beszámoltunk, pár hete a Bernáth család egyik leszármazottjával találkozott Kovács Rozália helytörténész, nemrégiben pedig - ami munkája egy újabb gyakorlati elismerésének tekintehtő -  egy másik patinás család Magyarországon élő tagja kereste meg, hogy kalauzolja elődei síremlékeihez a temetőben.
Budapesten élő vitéz nemes Lovass Zoltán - elődei sírja előtt álva - kérdésünkre elmondta, hogy családjuk az 1800-as évek elején került a felvidéki Léváról a Partiumba. Nagyapja Nagyváradon született, onnan került Magyarországra. A manapság Debrecenben élő rokonoktól sokat hallott a család érmihályfalvi ágáról is, nagynénjei emlegették a rokonokat, a birtokokat. Maga is foglalkozik családfakutatással, ennek kapcsán jutott el Kovács Rozália munkáihoz, a helyi temetőről, nagy családokról írt tanulmányaihoz az interneten. Kapcsolatba úgy léptek, hogy Lovass Zoltán egy bemutatkozó-érdeklődő e-mailt küldött a Polgármesteri Hivatalba, ahonnan már telefonszámot kapott, tehát nem volt akadálya a személyes kapcsolat megteremtésének.
Lovass Zoltán első alkalommal járt Romániában - kíséretében volt vitéz nemes Bárány János és Iván János -, és, mint fogalmazott, ezek után többször fog jönni, mivel üzleti érdekeltségei létesültek a közeli Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, ahonnan majd átutazva rendben tarthatja elődei síremlékét. Most mécsest gyújtott kegyelete jeléül.
Kovács Rozália hozzátette: a temetőben 6 síremlék kötődik az egykori Lovass családhoz.
Aki többet szeretne tudni a Lovassok történetéről, az utána olvashat Kovács Rozália "Nagy családok, fényes idők" című kötetében, illetve a helytörténész tematikus internetes oldalán ide kattintva.


További cikkek

Dr.Fráter Gáspár síremléke

"Elévülhetetlen szolgálatokat tett községe közérdekének”

2012. Augusztus 31.

"Fráter Gáspár doktor 50 évig volt orvos településünkön.(...) Vaskerítéssel körülvett kriptája ma omladozik. Az út mentén van, hatalmas szemétkupac van a sír oldalához hordva, évek óta nincs gondozva. Minden jóérzésű mihályfalvi lakos figyelmét szeretném felhívni, hogy születésének 160.-ik évfordulója tiszteletére tegyük rendbe a kriptát és környékét." Kovács Rozália helytörténész írása olvasható az alábbiakban.

Bernáth László (1721 - 1795), Zemplén megye volt főjegyzője

Új dokumentumok a Bernáth családról - Kovács Rozália helytörténész írása

2012. Szeptember 29.

Nemrég új dokumentumok és képek kerültek elő a Bernáthfalvi Bernáth család érmihályfalvi ágáról. Alább közöljük Kovács Rozália helytörténész "A szabadságra törekvő és a kastélyépítő Bernáthok" című írását.

Bernáthfalvi Bernáth Lajos, született 1852-ben

A Bernáthfalvi Bernátokról mégegyszer - Kovács Rozália helytörténész írása

2012. Október 16.

Szeptember végén adtuk hírül, hogy újabb dokumentumok kerültek elő a Bernáthfalvi Bernáth család érmihályfalvi ágáról. Most ismét újdonságokkal szolgál Kovács Rozália helytörténész, kinek tanulmánya olvasható az alábbiakban.

Kovács Rozália és ifj.Bernáth László a határmenti találkozón

A helytörténeti munka elismerése

2012. Július 21.

Kovács Rozália helytörténész tanulmánya bekerült a bernáthfalvi Bernáth család történetéről írt, a család leszármazottai által Pécsen kiadott kötetbe.

 
 
Fogyasztóvédelmi problémákat kérjük jelezzék a következő címen:
http://www.protectia-consumatorilor.ro
Minden jog fenntartva ©
Érmihályfalva város önkormányzata
Hosted by: