Ismét Aratók Találkozója volt Hajdúnánáson

Ismét Aratók Találkozója volt Hajdúnánáson
2020. July 6.
A hagyományhoz híven július első szombatján tartották meg Hajdúnánáson a XII. Hagyományőrző Aratók Találkozóját. Az egész napos programon részt vett a testvérváros, Érmihályfalva, küldöttsége, a Magyarok Kenyere programba szánt adományt is átadva.
/vlm/Image/Show/84/

Hajdúnánás immár a XII. Hagyományőrző Aratók Találkozójára invitált minket az elmúlt szombatra, a Hajdú Bihar megyei városba, pontosabban az attól nem messze található Nyakas farmra.

Szombaton reggel derűs napsütéses időben kezdődhetett meg a bemutató, amit a Nánási Hajdú Bokréta Hagyományőrző Egyesület, a Kéky Lajos Városi Művelődési Központ és a Nyakas farm közösen szervezett. Nyakas András vállalkozó nem kis áldozatot vállalt a szervezésben, ugyanis ingyenes ellátásban részesítette az érdeklődő tömeget.

A szervezők évtizedes, kitartó munkáját Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetségének (MAGOSZ) elnöke köszönte meg, ezután Szólláth Tibor polgármester is üdvözölte a megjelenteket.

Érmihályfalváról a Nyíló Akác néptánccsoport két táncosa Borbély-Simon Csenge és Zdroba Natália több, mint 400 darab hagyományosan hajtogatott tepertős pogácsát osztottak szét az összegyűltek között, melyek Oltean Erzsébet és Bíró Katalin keze munkáját dícsérik.

A délelőtti arató versenyt követően, amely során a munkafolyamatok pontos bemutatását kérték a résztvevő csapatoktól, a szervezők kulturális műsorral szórakoztatták az összegyűlt tömeget a késő délutáni órákig.

Ezek mellett a jó hangulatért felelt még a Hajdú Bokréta dalos csoportja, a Lente Lajos Magyarnóta Egyesület, valamint Tordai Zoltán és Cigányzenekara, akik kísérték a különböző csoportokat, nótázni vágyókat. Volt továbbá néptáncbemutató, a tarlón csikós bemutató, a gyerekeket ugráló várak várták, de lehetőség nyílt szekerezni és hintózni is.

A Magyarok Kenyere Program búzájának ünnepélyes átadása során, Nyakó József, Érmihályfalva polgármestere, felajánlotta, egy adományozó levél kíséretében, azt az 57 mázsányi búzát, melyet a város gyűjtött helyi kis- és nagygazdáktól (mellékelt fotó). Az adományozó gazdákat Kis Imre mérnök képviselte a helyszínen.

A továbbiakban Vigh Ibolya és Maneszes Márton kolozsvári előadóművészek, illetve Nagy Gréta és Fejszés Attila a győri Nemzeti Színház művészei szórakoztatta publikumot, a szervezők pedig azzal búcsúztak, hogy jövő július első szombatján újra találkozunk.

Chirai Beáta

Bibarț Nagy Tímea