Részek Viadala – Végső győztes a Nagyújváros-Kisújváros

Részek Viadala – Végső győztes a Nagyújváros-Kisújváros
2013. September 2.
Szoros versenyben többször változott nap közben a csapatok sorrendje, a Részek Viadalán a végső győzelmet a Kisújváros-Nagyújváros csapata szerezte meg.
/vlm/Image/Show/84/
Az eredményhirdetés pillanata, eredményjelzővel, zászlók kal

Szombat délelőtt kezdődött meg az első Részek Viadala a focibajnoksággal (részletek itt), majd vasárnap reggel a disznófogással folytatódott (részletek itt).
A továbbiakban a Pásztorgaz felé vezető úton zajlott a ló- és autógyorsulási verseny. Minden csapat állított versenyzőket a 200 méteres, természetesen homokkal nehezített pályára. A lógyorsulási verseny eredménye (csak az első három helyezett szerzett pontokat, ezeket említjük a továbbiakban is): 1.Dihenes, 2.Nagyújváros, 3.Morgó. Autóknál: 1.Morgó, 2.Százhold, 3.Nagyújváros.
A városrészek bemutatkozása igen változatosra sikeredett. Láthattunk/ hallhattunk helytörténeti ismertetőket, a legtöbb csapat városrésze értékeit is felvonultatta nem csak szóban, de táncosok, zenészek, énekesek által is, gyerekeket és felnőtteket egyaránt színpadra állítva. Az eredmény: 1.Dihenes, 2.Nagyújváros, 3.Morgó.
A kerékpáros családi vetélkedőben apa-anya-gyerek volt a csapatok összeállítása, a staféta típusú verseny a Stand utcán zajlott, zajos szurkolótáborok biztatása mellett. Az eredmény: 1.Dihenes, 2.Nagyújváros, 3.Derík.
Hogyan lehet legalább öt fokos festőlétrával “futni”? Ezt mutatta be egy-egy versenyző a színpad előtti flaszteren, a következő eredménnyel: 1.Derík, 2.Százhold, 3.Bank utca.
A kutyák szépségversenyének résztvevői előbb egyszerre vonultak színpadra, ám ennek nem lett jó vége, túl nagy lett a hangzavar és a kavalkád – igaz, a színpad előtti gyerekek ennek nagyon örültek. Később egyenként járultak a zsűri elő gazdáikkal az ebek, a következő eredménnyel: 1.Központ, 2.Derík, 3.Nagyújváros.
A hangszeres produkciókban gitár, furulya, szintetizátor, citera egyaránt megszólalt, némelyikből több is, az eredmény: 1.Morgó, 2.Százhold, 3.Dihenes.
Aki nem tudta eddig, most láthatta, hogyan kell kesztyűbe dudálni, legalábbis ezen a napon, ami inkább kesztyűben dudálást jelentett: a versenyző kesztyűt húzott, majd egy pálinkába mártott, hangszer alakú PVC-csövet szólaltatott meg duda gyanánt. Eredmény: 1.Derík, 2.Százhold, 3.Bank utca.
Talán a legnagyobb közönségsikert a “dobszóló sörhason” című verseny aratta:
Sütő Szabolcs néptáncoktató előbb egyszerűbb, majd összetettebb ritmusokat “előtapsolt”, ezeket kellett a csapatok figyelemre méltó sörhassal rendelkező versenyzőinek utánozni pocakjukon. Ezt 3 fordulóig mindenki sikerrel tette, utána azonban három versenyző holtversenybe került, és sorrendet “szétdobolással” sem tudtak megállapítani, így a zsűri döntött: egyforma pontszámot kapott a Központ, a Morgó, és a Százhold.
A férfidalnokok és a női kórusok (alias szirén szerenád) sem csak úgy színpadra álltak, hanem előzőleg 70 dalcímből sorsoltak tízet-tízet, melyek közül legalább hármat el kellett énekelni. A sorsolást követően a színpad környékén itt is, ott is spontán kóruspróbák zajlottak, a következő eredményekkel: férfidalnokok – 1.Nagyújváros, 2.Központ, 3.Dihenes; szirén szerenád – 1.Derík, 2.Központ, 3.Dihenes. Megjegyzendő, hogy az esőt ígérő felhők gyülekezése, és az erős szél miatt a férfiak csak egy-egy dalt énekeltek. Az eső végül elkerült bennünket.
Megválasztották a legszebb feleséget is, de természetesen ennek is feltételei voltak. Egyrészt olyan anyukát kellett színpadra küldeni, kiknek legalább 2 gyereke van (akiknek szintén jelen kellett lenni), másrészt a férjnek kellett a feleséget/anyukát a publikum és a zsűri figyelmébe ajánlani. A családok egyszerre álltak színpadra, és a következő eredmény született: 1.Nagyújváros, 2.Központ, 3.Morgó.
Horgászni egy színpadon is lehet, bizonyították a kukacukat elméletben áztatók. A kijelölt versenyzők olyan horgász-sztorikat adtak elő, amilyenek állítólag nem állnak távol a pecásoktól, de esetünkben kötelező volt a füllentés. Volt aki egyenesen a Loch Ness-i tó szörnyét, Nessie-t akasztotta meg, míg más pókot ajánlott csalinak.

A reakciókból ítélve a publikum soraiban is szép számmal voltak “elméleti” horgászok, de a színpadon elhangzottak alapján a következő sorrend született: 1.Morgó, 2. Nagyújváros, 3.Központ.
A lecsófőzésnek természetese már korábban nekifogtak a csapatok saját zászlaikkal fellobogózott sátraik alatt/mellett, a “terméket” kora este kellett a zsűrinek prezentálni. Az ízsorrend: 1.Százhold, 2.Derík, 3.Központ.
A házikenyér sütés próbája is hosszabb előkészületet igényelt, hiszen nem csak működőképes kemencét kellett keresni a kerületen belül, de a sütés folyamatát videóra is kellett venni. A zsűri döntése: 1.Morgó, 2. Százhold, 3.Dihenes. (A videókat rövidesen meg lehet majd tekinteni honlapunkon keresztül, akár csak a verseny eseményeiről készített filmet.)
Az utolsó próba a helytörténeti kvíz volt: helytörténeti kérdésekre 3 megadott válasz közül kellett kiválasztani a helyeset. Ez néha nehezebb volt, máskor inkább harsányan nevettek a kvíz-fejtők a humoros (de legalábbis annak szánt) félrevezető változatokon. Eredmény: 1.Morgó, 2.Nagyújváros, 3.Központ, Dihenes, Derík (holtversenyben).

“A rendezvény célt ért, hiszem, hogy a csapatok tagjai jól szórakoztak, ugyanakkor sikerült erősíteni a közösségeket, az emberi kapcsolatokat, hogy ne csak egymás mellett éljünk, de egymásra odafigyelve is, és büszkén képviselve a városrészünket politikai nézetektől, vallási és nemzetiségi hovatartozástól függetlenül” – mondta Nyakó József polgármester (és a verseny ötletgazdája) a Duna TV mikrofonja előtt még nap közben. (A tévécsatorna a Térkép című műsorában fogja sugározni riportját egy pillanatnyilag nem ismert időpontban, de a későbbiekben mindenképpen elérhetővé tesszük olvasóinknak azt a tévé archívuma által.)

A versenyben részt vettek, illetve a bármelyik versenyszámban pontot szerzők neveit nem közöljük aprólékosan, nehogy valaki kimaradjon, elégedjünk meg a csapatok neveinek sorjázásával, hiszen végül is minden csapat egy emberként harcolt a pontokért.
Sokan érezték magukénak a hagyományteremtő versenyt, ez szemmel látható is volt, hiszen vasárnap délután/este már százakban volt mérhető a tömeg a strand területén. Ugyancsak nem elhanyagolható, hogy semmilyen ideológiai, vagy egyéb “árnyék” nem vetült az eseményre. Például köztudottan más-más politikai nézetet képviselő személyek álltak ugyanarra a színpadra, hogy városrészük csapatának pontokat szerezzenek, de román ajkú lakos éppen úgy ott volt mondjuk a kórusokban (még ha nem is tudta a dallamot és a szöveget), mint a magyarok, kifejezve a csapat egységét. Nem voltak politikai üzenetet hordozó beszédek (akkor sem, amikor a közönség soraiban országos szintű politikus volt jelen), nem voltak politikai plakátok, szórólapok, voltak ellenben franciaországi vendégek, akik Mados Attila bihardiószegi polgármester vezetésével jártak Érmihályfalván, és remélhetőleg messzire vitték a jó hangulatú verseny hírét.
Este nyolc óra körül megszületett a végeredmény, amit az eredményjelző felmutatásával hozott a publikum tudomására elsőként a zsűri. Ezen a táblán a csapatok neveinek és színeinek sorrendbe állításával egész nap nyomon lehetett követni, mi is a pillanatnyi állás egy-egy próba után, illetve a műsorvezetők – Boros Emőke, Indrie Krisztina, Szabó János, Balogh Béla Dodó és Bántó Norbert – is folymatosan tájékoztatták a közönséget. Ez a sorrend sokszor változott, többen is voltak ideig-óráig listavezetők, de a végső sorrend így alakult:
1. Nagyújváros-Kisújváros 23 pont – a díj 500 méter járda építésének lehetősége
2. Morgó-Tábla 21 pont – a díj 300 méter járda
építésének lehetősége
3. Százhold 20 pont –
a díj 200 méter járda építésének lehetősége
4. Központ 17 pont – a díj 52 személy (egy autóbusz) kirándulása Budapestre
5. Derík-Lucernás 16 pont – ” ” “
6. Dihenes 15 pont – ” ” “
7. Bank utca 3 pont – ” ” “
Lengtek a zászlók, volt taps és örömkiáltás, gratuláció és hátbaveregetés, emlékfotózás.
Mindenki számára (talán jelzés értékű) meglepetés volt, hogy a pódiumra állt csapattagok kezében a zászlók a piros-fehér-zöld színkombinációt adták ki!
Köszönöm, hogy válaszoltak a felhívásra a csapatok, köszönöm a szervezőknek a munkát mondta zárszavában a nap végén Nyakó József polgármester. Hozzátette: versenyeztünk, de az elért pontoknál sokkal többet ér, hogy közös élményeink lettek, közben szóba álltunk a szomszéddal, a baráttal, az ismerőssel, esetleg új ismerőseink is lettek, a csapattagok segítették egymást, számítottak egymásra, erősödött a közösség. Ilyen alapon még sehol nem szerveztek eseményt, ami reméljük, gyökeret ver, hagyománya lesz, hiszen jövőre újra találkozunk ebben a formában, de már az idei tapasztalatok birtokában megszervezendő második Részek Viadalán.

Keresés