​Több mint 200 rajz a “varázscsizmából”

​Több mint 200 rajz a “varázscsizmából”
2017. December 9.
Több mint 200 rajz készült a Varázscsizma című rajzpályázatra, sőt, újításként videók is a zsűri elé kerültek. Péntek délután 5+1 kategóriában hirdettek eredményt.
/vlm/Image/Show/84/
Máté Imre költő (1936 – 1989) halála 28. évfordulójához időzítette a Máté Imre Költő Emlékéért Egyesület, a Máté Imre Városi Könyvtár és a Zelk Zoltán Általános Iskola közös rajzpályázatát, melynek az egyik gyerekvers, a Varázscsizma című volt a névadója. Az eredményhirdetés éppen az évfordulón, december 8-án, pénteken délután volt a Gödör rendezvényházban. A szervezők nevében Borbély-Simon Andrea könyvtáros köszöntötte a megjelent diákokat, pedagógusokat, szülőket, elmondva, hogy a verseny résztvevői 10 Máté Imre-versből ihletődve kellett elkészítsék alkotásaikat, melyekből érkezett is több mint 200 a zsűri (Kovács Éva képzőművész, Geszti Ivett tanárnő, Bató Tímea óvónő) asztalára.
Máté Imre életét és munkásságát Szilágyi Ferenc Hubart költő, képzőművész idézte fel, egyúttal értékelte is a rajzokat. Kiemelte, hogy a cél nem művészi színvonal volt, hanem elérni, hogy a gyerekek papírra vessék érzéseiket, forduljanak az irodalom felé. Azt is pozitívumként értékelte, hogy néhol a szülői kézvonások is tetten érhetőek, hiszen az a közös munka bizonyítéka.
Geszti Ivett tanárnő, illetve az általános iskola kisdiákjainak egy csoportja verseket, énekeket adott elő, majd a magyar szakos tanárnő a zsűritagok nevében értékelte a pályamunkákat, ahogyan fogalmazott: “a versek és a képek kapcsolatát”. Örömének adott hangot, hogy a rajzolásra vállalkozók különböző látásmódokat, eltérő értelmezéseket jelenítettek meg és hangsúlyozta annak jelentőségét, hogy a középiskolásoknak kísérletként meghirdetett videó-készítésre is voltak jelentkezők (a téma természetesen ugyanaz volt, mint a kisebbek esetében). Ahogyan a rajzokat meg lehetett tekinteni az eseményen, úgy a videókat is levetítették – utóbbiak valójában egymás után szerkesztett képek voltak, melyek pergése alatt hallhattuk a választott verset, a verssorok generálta érzéseket tükrözték a képek. Baricz-Nánási Ferenc tanár elmondta, hogy előzőleg voltak kétségeik a videó-pályázat meghirdetése kapcsán, de félelmeiket felülírta, hogy három pályamunka is készült, melyekből kiderült, hogy az alkotóknak voltak elképzeléseik és technikai tudásuk is.

A verseny eredményei:

– előkészítő osztályosok: 1. Nagy Kincső Gréta, 2. Benke Dorka, 3. Nagy Dalma, dicséret: Lingurar Alex;

– I. – II. osztályosok: 1. Szilágyi Dóra és Törő Zsolt Szabolcs, 2. Gábor Valentina, 3. Kóka Anna, dicséret: Albert Botond és András László Roland;

– III. – IV. osztályosok: 1. Dajka Viktória, 2. Orosz Nikoletta, 3. Bíró Tímea, dicséret: Szőke Csongor és Deák Denissza;

– V. – VI. osztályosok: 1. Sék Alexandra, 2. Zeffer Vivien, 3. Stéfán Alexandra és Nagy Gyöngyike;

– VII. – VIII. osztályosok: 1. Muresan Alex, 2. Csáki Abigél, 3. Pusi Amália, dicséret: Költő Klaudia Erika;

– videók (IX. – XII. osztályosok): 1. Ötvös Krisztina, dicséret: Bogdán Florentina – Vajda Krisztina páros és Kólák Tünde – Pintér Vivien páros.

A gyerekek, szülők és pedagógusok munkáját Baricz-Nánási Noémi tanítónő (Máté Imre unokahúga) köszönte meg, kiemelve Gheorghe Vasile rajztanár támogatását, aki foglalkozott az általános iskolás gyerekekkel, útmutatást nyújtva a pályamunkák elkészítéséhez. Örömének adott hangot, hogy sok volt a résztvevő, amiből azt a következtetést vonta le, hogy a gyerekek szeretik és értik a verseket, így “lesz akik tovább vigyék a költő örökségét”.

Az esemény zárásaként, akik még vállalkoztak egy sétára a főtérig, megkoszorúzták Máté Imre szobrát.

A rajzok a továbbiakban a könyvtárban tekinthetőek meg.