25 éve avattuk a Petőfi emléktáblát

25 éve avattuk a Petőfi emléktáblát
2016. March 8.
Huszonöt évvel ezelőtt, 1991. március 19-én került fel helyére a Petőfi-emléktábla, melynél azóta is minden évben fejet hajtunk március idusán. Kovács Rozália emlékeztet az évfordulóra.
petőfi_tábla_wm
Az emléktábla napjainkban - 25 éve került a helyére

         Petőfi Sándor 1847-ben járt  – május 13. és június 10. között – az Érmelléken és ekkor  volt városunkban is, ahol megírta Legszebb versem című költeményét. Ezt az eseményt ma már emléktábla  örökíti meg a főtéren, melyet 1991-ben, éppen 25 éve állítottunk.

Dávid Gyula, Mikó Imre: Petőfi Erdélyben című könyvében térképpel is követi, mutatja Petőfi útját, (17.oldal, lásd alább) és a következőket írja: „Petőfi tovább folytatja útját az Érmelléken Nagyszalonta felé (…) valószínűleg ez alkalommal kereste fel Somogyi Józsefet is Érmihályfalván s írta le neki Legszebb versem című költeményét. Az esemény (…) 1847.  május végén történhetett (…) Szalonta felé való útjában egy éjszakát – ha nem is hármat, ahogy Somogyi állítja – itt Mihályfalván töltött.” ( 89.oldal)

Dr. Andrássy Ernő sokrétű munkálkodásának egyik mozzanata, hogy „1957-ben a nagyváradi Alkotások Házától kért segítséget egy nagyszabású Petőfi emlékünnepség megszervezésére, hogy egyúttal márványtáblával jelölhessék meg azt a házat, ahol Petőfi megszállt.” – írja Nánási Zoltán az Érmihályfalvi Figyelőben 1998-ban.

A Petőfi emléktábla felavatására végül 25 évvel ezelőtt, 1991-ben került sor. A Bihari Naplóban 1991. március 19-én Emléktáblát avattak Mihályfalván címmel  Simon Judit írja meg az eseményt (legalsó képeink, nagyitásért katt a képre). Az emléktáblát „a Republicii utca  19-es számú épület falán helyezték el. Itt állt az a fogadó, ahol Petőfi megszállt” – olvassuk a cikkben.

Az emléktábla szövege:

„ Petőfi Sándor 1823-1948. Ezen a helyen állt az a fogadó, amelyben 1847 májusában megszállt a magyar szabadságharc lánglelkű költője és itt írta „Legszebb versem” című költeményét is. Az esemény emlékére állíttatta  e táblát az érmihályfalvi MIDESZ, 1991 március 15-én.

Aici a fost un han unde marele poet revolutionar a scris poezia   „Poemul meu cel mai frumos”.

Íme a vers:

Sok verset írtam én már össze,

S nem  mindenik haszontalan:

De amely hírem megszerezze,

A legszebb vers még hátra van.

 

Legszebb az lesz, ha majdan Béccsel

Hazám bosszúja szembeszáll,

S én villogó kardom hegyével

Száz szívbe ezt írom: halál!

Keresés