’56-osokat tüntettek ki

’56-osokat tüntettek ki
2016. November 4.
Hat Bihar megyében élő ’56-ost tüntettek ki október 28-án az RMDSZ szervezésében, Nagyváradon. Közöttük volt az érmihályfalvi Török László is.
/vlm/Image/Show/84/
A kitüntetettek sorában Török László (balról a második)

Az 1956-os forradalom 60. évfordulója alkalmából az RMDSZ országos és megyei szinten is elindított egy kezdeményezést, hogy méltóképpen emlékezzenek azokra a hősökre, akik kiálltak a szabadságért. A hála és a tisztelet jeléül a még élők egy-egy, az aradi Szabadság-szobrot ábrázoló ezüst emlékérmet, valamint oklevelet vehettek át.

Nagyváradon az ünnepséget október 28-án tartották meg a Partiumi Keresztény Egyetem dísztermében. A megjelenteket Cseke Attila, megyei RMDSZ-elnök köszöntötte, aki Mindszenty József érsek 1956. november 3-i rádióbeszédéből idézett: „A rendszert az egész magyar nép söpörte el… A világon páratlan szabadságharc volt ez, a fiatal nemzedékkel népünk élén. A szabadságharc azért folyt, mert a nemzet szabadon akart dönteni arról, hogy miképpen éljen. Szabadon akart határozni sorsa, államának igazgatása, munkájának értékesítése felől”;. Cseke Attila hozzátette, hogy „hajlamosak vagyunk az 56-os forradalmat csak Magyarországhoz kötni, de arról nem szabad megfeledkezni, hogy ha nem is ugyanolyan látványosan, de ugyanolyan erővel tört fel a szabadság utáni vágy itt Partiumban, Erdélyben is. Nekünk is megvannak a hőseink, akik azt a szabadságvágyat birtokolták, amely a magyar nemzetet évszázadok óta jellemzi. Mi ma ezeknek az embereknek szeretnénk köszönetet mondani, igyekszünk megtalálni a csoport többi tagját is, és ha ez sikerül, nekik is eljuttatjuk az emlékérmeket. Ők és önök mindannyiunk számára példaképek, megmutatják, hogy a szabadság iránti vágy bármilyen elnyomásnál erősebb”;. Cseke Attila beszéde után levetítettek egy, a Szabadságra Vágyó Ifjak Szervezetéről szóló kisfilmet is, majd Cseke Attila és Szabó Ödön, a Bihar megyei RMDSZ ügyvezető elnöke adta át az emlékérmeket Bodnár Mártonnak, Dallos Árpádnak, Oláh Jánosnak, Petri Józsefnek, Szilágyi Józsefnek és Török Lászlónak.

Ezt követően az MM Pódium Színház bemutatta Petrusák János: Hulló csillagok című történelmi drámáját.

(Bihari Napló / P.Nagy Noémi)


Keresés