A bérmálás az élet egy “kimagasló pillanata”

A bérmálás az élet egy “kimagasló pillanata”
2017. June 27.
Ötvennégyen részesültek a keresztény nagykorúság szentségében vasárnap délben az érmihályfalvi római katolikus templomban. Az ünnepi szentmisén Böcskei László püspök köszöntötte az egybeseregletteket.
/vlm/Image/Show/84/

A feketén kavargó felhők egész vasárnap délelőtt fenntartották a vihar ígéretét Érmihályfalva felett (is), ám a bérmáslás ünnepség résztvevőit végül megkímélte az időjárás, igaz, a fülledt meleg így is embert próbáló volt. Mindehhez jött, hogy a templom természetesen zsúfolásig telt, sokan az utcán vagy a kertben várták ki a ceremónia végét. Az ünnepi szentmise elején Böcskei László püspök azzal köszöntötte az egybeseregletteket, hogy hangsúlyozta: fontos a hitbeli megerősödés, ehhez nyújt alkalmat a bérmálás, mely megmutatja, hogy Jézus az a megbízható alap, melyre maradandót lehet építeni.

A későbbiekben, megfelelve az ilyenkor szokásos “forgatókönyvnek”, Bogdán István helyi plébános mutatta be a bérmálandókat a püspöknek, bár erre valójában most nem is lett volna szükség, hiszen a főpap az elmúlt hetekben némely programok egybeesése révén többször is találkozott, elbeszélgetett velük, nem csak a mise előtti szokásos egy órában. A plébános tudatta: megfelelő oktatásban részesülve méltóvá válva a szentség felvételére a bérmálkozók, akik ezt bizonyították is a püspök ezirányú kérdésére válaszolva.

Prédikációjában Böcskei László – mint fogalmazott – folytatta azt a gondolatsort, melyet a korábbi találkozások alkalmával megkezdett, s mely arról szólt, hogy a bérmálkozás a keresztény ember életében egy “kimagasló pillanat”, sőt, nem csak az övében, de családjának és az egész közösség életében, hiszen velük “a világegyház is gazdagszik”. Mindig tudjatok felnőttekhez méltóan, a Szentlélek irányításával jó döntéseket hozni, kívánta a püspök a bérmálkozóknak, akik megújították keresztségi fogadalmukat, majd rendezetten, padsoronként járultak a szentség felvételére. A szentmise végén Bogdán István plébános Pál apostol szavaival mondott köszönetet mindenkinek az ünnepség megszervezésében nyújtott segítségéért: „Adjatok hálát mindenért”;, míg a püspök – ajándékok átadása és két vers elhangzása után – kifejezte reményét, hogy az ünnepség “nem csak szép volt, de eredményre is vezet”.

(erdon.ro)


Keresés