“A Bihar megyei bor legyen egy elismert márka”

“A Bihar megyei bor legyen egy elismert márka”
2013. May 14.
Szombaton rendezik meg a Nyíló Akác Napok keretében a borversenyt. Az esemény főszervezője Oláh Zoltán, akit nemrég választottak meg a Vincellér Egyesület elnökévé. Vele beszélgettünk.
/vlm/Image/Show/84/
Fazakas Kinga és Oláh Zoltán (balról) egy borverseny zsűrijében

Szombaton rendezik meg a XXI. Nyíló Akác Napok keretében a borversenyt. Az esemény főszervezője Oláh Zoltán közgazdász – sommelier (borszakértő), akit nemrég választottak meg a Vincellér Egyesület elnökévé. Vele beszélgettünk teveiről, elképzeléseiről.
A Vincellér Egyesület 2009 tavaszán alakult azzal a céllal, hogy a Bihar megyei szőlészeket és borosgazdákat gyűjtse egybe, számukra legyen egyfajta érdekvédelmi szövetség.
Oláh Zoltán – aki saját bevallása szerint nem szőlész, hanem borkészítő, de tervezi szőlőskertje létrehozását is – 3 éve tagja az egyesületnek. Feleségével, Fazakas Kingával együtt szerzett borszakértői minősítést Egerben, mindkettőjüket jól ismerik a gazdák, hiszen borversenyek zsűrijeinek rendszeresen tagjai. Mint megtudtuk, február végén volt elnökváltás a Vincellér Egyesületben, amikor a korábbi elnök Chifiriuc Andrást váltotta Oláh Zoltán. Utóbbi kérdésünkre elmondta: azért vállalta el a funkciót, mert egy kihívásnak érzi. Mint közgazdász és marketing szakember szeretné elérni, hogy a Bihar megyei bor egy elismert márka (brand) legyen, ugyanígy az egyesület is közismertté váljon. Mivel a megyében nincs egy kézben lévő nagy szőlészet, hanem inkább a sok kicsi a jellemző, szerinte ezt az egyesület keretében egységes fellépéssel lehet megvalósítani. Ehhez a gazdák összefogása kell, új tagok belépése az egyesületbe, illetve a tagok eddiginél aktívabb tevékenysége. Az egyesület egyik “erőssége” lehet, hogy szorosan együttműködik a helyi gazdakörökkel, amelyek léteznek például Bihardiószegen (Zichy Gazdakör), Szentjobbon (Csáky Miklós Borbarátok Köre), Nagyváradon (Zichy Ferenc Borklub). Az új elnök az egyesület működésének felpezsdítését is tervezi. Például május negyedikén tartották Tordaszentlászlón (Kolozs megye) az Erdélyi Szőlőhegyek borversenyt, melyen partnerként vettek részt, május 18-én lesz Érmihályfalván – a Nyíló Akác Napok keretében – a helyi borverseny, majd május 25-én ugyancsak partnerként lesznek jelen Bihardiószegen a Nyitott pince teli pohár című rendezvényen, illetve a Bihar Megye Borásza versenyen.
Ezeken kívül még legalább két saját eseményt is tervez az elnök, egyet a szürettel, egyet pedig Szent Márton (az újbor védőszentje) napjával kapcsolatosan, illetve szélesebb körben szeretné meghonosítani a borkóstoló összejöveteleket. Ugyancsak tervez a helyi és a már említett erdélyi szintű borversenyek közé beiktatni egy “lépcsőfokot”, ami megyei szintű borverseny megtartását jelentené. A kor szavára hallgatva az egyesületnek van facebook-oldala, és készülőben van a saját web-lapja, melyen megtalálható lesz a tagok listája, az eseménynaptár, az elérhetőségek, de lehet majd fórumozni, kapcsolatot teremteni is. Aki máris szeretne üzenetet küldeni az egyesületnek, az az említett közösségi oldal mellett a vinceller.2009@yahoo.com villanypostacímen máris megteheti.
(BN)

Keresés