A hadiárvák és hadigondozottak ügyeivel is foglalkoznak

A hadiárvák és hadigondozottak ügyeivel is foglalkoznak
2015. September 24.
Fodor Tamás kolozsvári konzul a hadiárvákra és hadiözvegyekre vonatkozó ellátás ügymenetéről (is) nyilatkozott a Bihari Naplónak, egy Nagyváradon, az RMDSZ-székházban tartott fogadóórán. Ez olvasható az alábbiakban, szerkesztett formában.
/vlm/Image/Show/84/
(Illusztráció)

Ahogyan arról beszámoltunk, a továbbiakban az úgynevezett hadigondozotti ellátásra jogosultak ügyeit is lehet intézni a konzuli napokon. Erről nyilatkozott Fodor Tamás kolozsvári konzul (a képen) a Bihari Naplónak:
A kihelyezett konzuli napon gyakorlatilag az állampolgársági igények és kérelmek elég széles palettáját bonyolítjuk. Útlevélkérelmeket veszünk át, kész okmányokat adunk ki, lakcímkártyákat, anyakönyvi kivonatokat, illetve honosítási kérelmeket veszünk át. Bejelentési és klasszikus anyakönyvezési ügyeket intézünk, születést, házasságot lehet bejelenteni nálunk a már magyar állampolgároknak, és emellett a hadiárvák és hadigondozottak ügyeivel is foglalkozunk. (…)
Utóbbi egy teljesen új ügymenet, nem olyan régen kaptunk felhatalmazást Budapestről, hogy a konzuli képviseletek is intézkedhetnek, illetve segíthetik ebben az ügymenetben az igénylőket. Tulajdonképpen arról van szó, hogy azok a leszármazottak, tehát gyermekek, akiknek az édesapjuk a világháborúban halt hősi halált, vagy tűnt el, esetleg fogolytáborban hunyt el, őutánuk támogatást igényelhetnek. A támogatás egyszeri támogatás vagy életjáradék lehet, erről Budapesten születik döntés. Az erre vonatkozó kérelmeket lehet átadni nekünk, hogy egyszerűbben jussanak el Budapestre, illetve segítünk ilyenkor, leellenőrizzük, hogy a kérelmekben minden hiánytalanul meglegyen. Ez amúgy egy nagyon új eljárás, a központi kormányhivatal a magyar fővárosban foglalkozik ezeknek a kérelmeknek a feldolgozásával. Azt az információt kaptam, hogy négy-öt hónap alatt a most beérkezett kérelmeket elbírálják, válaszolnak az ügyfeleknek. Ez szerintem változni fog, nyilván most az elején nagy az érdeklődés, sokkal több kérelem van, és az is biztos, hogy még a hivatalnak is fel kell vennie a ritmust. (…)
Azt tapasztaljuk, hogy nagy az érdeklődés. Nyilván azért, mert a sajtóban is megjelent, hogy létezik egy ilyen lehetőség, és sok embert érint. Azt gondolom, hogy bár ez elsősorban a hadiözvegyeknek szól, nem hiszem, hogy az ő esetükben nagy tömegekről beszélhetünk, hiszen ők már sajnos az életkorukból fakadóan nincsenek sokan életben. Így igazából a hadiárvákról tudunk beszélni, akik maguk is most már élemedettebb korban vannak. Nagy átlagban 70 év körüli személyekről beszélhetünk, úgyhogy az életkor miatt tízezreket ugyan nem fog érinti ez az eljárás vagy lehetőség, de azért azt látom, hogy sok ügyfelet érdekel. Nagyon sokan azért jönnek hozzánk, mert itt nem csak arról van szól, hogy a magyar állam elismeri a hősi halottakat, vagy a háborúban eltűnt honvédek emléke előtt tiszteleg, hanem arról is, hogy az ügyek miatt a magyarországi levéltárakban a hivatal kell valamilyen szinten utánanézzen a volt honvédeknek, és így azért sok család olyan információhoz is hozzájuthat majd, amit esetleg nem is tudtak az édesapáról vagy nagypapáról. Azt gondolom, hogy sok esetben ez többet fog jelenteni az adott családnak, mint maga az anyagi támogatás.
Az ügyben Érmihályfalván is lehet érdeklődni a helyi RMDSZ-irodában (hétfőnként 13 és 18 óra között, keddtől péntekig 9 és 13 óra között), vagy a 0741-665961-es telefonszámon.

Keresés