A hernyók is “haladnak a korral”

A hernyók is “haladnak a korral”
2017. July 27.
Soha ennyi hernyó még ne ette a gyümölcsfákat, sőt, a dísznövényzetet is pusztítják - panaszkodnak sokan. A szakember szerint a kártevő alkalmazkodik a körülményekhez.
/vlm/Image/Show/84/
A kártevők akár az egész lombot letarolják

Szilvafa, cseresznyefa, eperfa, körtefa – mindegy milyen gyümölcsfát említünk, hernyók rágják a leveleket. Sok gazdálkodó panaszkodik, mondván, soha ennyi kártevő még nem lepte el a fákat, mint idén. Sőt régen a diófa keserű levelére rá sem néztek a hernyók, manapság azt is ellepik, sőt a dísznövények levelein, például a mályván is feltűnnek.
A miértet firtató kérdésünkre Antal János mérnök, a Mezőgazdasági Igazgatóság érmelléki tanácsadója kifejtette: ahogy minden élőlény fejlődik, alkalmazkodik a körülményekhez, úgy tesznek a kártevők is, például a hernyók. Utóbbiak ezt annál is gyorsabban teszik, hogy nagy hatékonysággal szaporodnak, gyorsan váltják egymást a generációk, ehhez még három hét sem kell.
A hernyók kedvence az eperfa (gondoljunk csak arra, hogy a selyemhernyót is ennek levelével traktálják – szerz. megj.), de “étlapján” előkelő helyen szerepel a szilva-, alma-, körtefa, de ha nem találja meg szűkebb környezetében az ínyencségeit, akkor ráveti magát mindenféle zöldre, akár a diófára is. Hasonlóan a gazdálkodók egy másik ellenségéhez, a kolorádóbogárhoz, mely a burgonya leveleit szereti leginkább, de a padlizsánt (vinettát) is megpocsékolja. Az idei meleg nyár, a kiadós esőkkel vegyítve ideális a hernyók szaporodásához, talán ezért érezzük, hogy a szokásosnál is több van belőlük. Mit lehet tenni? A “titok”, hogy a védekezést már tavasszal meg kell kezdeni és rendszeresen permetezni kell, hogy egyrészt gátoljuk a peték/tojások kikelését, másrészt, hogy a túlélőket is elpusztítsuk. A szakember ajánlotta szerek: Actara, Decis, Calypso, Mospilan, de fontos, hogy ezeket a szereket váltakozva kell használni, mert a kártevők hamar “hozzászoknak” egyhez, és az utódaik is immunisakká válnak velük szemben.
(erdon.ro)

Keresés