A “Hónapok” fotópályázat legjobbjai

A “Hónapok” fotópályázat legjobbjai
2014. January 19.
"A mi Érmellékünk 2." címmel nyílt meg az Érmellék 2009 Fotóklub kiállítása a Magyar Kultúra Napja alkalmából szombaton este a könyvtárban. (Az alább megadott elérhetőségen a kiállítás virtuális formában is megtekinthető.) Mintegy kiegészítésként faragásokat is látni lehetett.
/vlm/Image/Show/84/
Az Érmellék 2009 Fotóklub kiállítása látható a könyvtárban

A Magyar Kultúra Napja alkalmából szervezett események sorozata az Érmellék 2009 Fotóklub idei első, sorban 17. kiállításával (ebbe beleértendőek saját fotósainak és a meghívottaiknak szervezettek is) kezdődött. A megjelent 30-35 érdeklődőt Bíró Károly klubelnök köszöntötte, tudatva, hogy a kiállított képek a klub Hónapok címmel meghirdetett állandó pályázatára tavaly beérkezett fotók legjobbjai. A 2013-as Nyíló Akác Napokon részben már láthatta a publikum a fotókat, ám most a teljes évet átfogták. A klubélettel kapcsolatban is áttekintést adott az elnök. Felsorolta az eddigi kiállításokat, kitért a más fotóklubokkal tartott kapcsolatokra, a klubtagok közéleti tevékenységére. Munkájuk népszerűsítésére a világháló nyújtotta lehetőségeket is kihasználják: facebook-oldalukon 40 albumba rendezve mintegy 4000 fotó látható, további közel 500 archív fotót gyűjtöttek be és tettek közkinccsé, 2200 ismerősük van, és tavaly 22.000 lájkot (tetszésnyilvánítást) illetve 3000 bátorító és elismerő hozzászólást jegyezhettek.
A fotóklub “szívvel-lélekkel, elszántsággal végzett munkájáért” Nyakó József polgármester mondott köszönetet, kiemelve, hogy a csapat egyike azoknak, mely hozzájárul azon cél eléréshez, hogy a városban kialakuljon egy “kultúrafogyasztó” réteg.
A fotóklub nagyváradi tagja, Ovidiu D. Pop (kinek a napokban nyílt újabb kiállítása a megyeközpontban) is felszólalt, örömét fejezve ki, hogy nem csak családi gyökerei, de a fotóklubbon keresztül is kötődhet Érmihályfalvához. Úgy vélte, az országban nincs még egy a városhoz hasonló méretű település, ahol ilyen aktív fotósélet zajlana.
A Móka színjátszó csoport vezetője, Szabó János, egy meglepetéssel készült. Elsőként elmondta, hogy dél-bánáti születésűként az Érmellékre kerülve a két táj hasonlósága ragadta meg, ott is, itt is otthon érzi magát, mindkét helyen ragaszkodva a szülőföldhöz. A gondolat folytatásaként szavalta el Reményik Sándor: Eredj, ha tudsz című költeményét.
A továbbiakban az érdeklődők megtekinthették 11 klubtag – Bíró Károly, Crisan Sándor, Geszti László, Indrie Ovidiu, Kovács Emese, Kovács Zoltán, Magyari Norbert, Molnár Angéla, Rencz Csaba, Somogyi Zoltán, Szalai Ilona – fotóit. (Ide kattintva is megtekinthetőek.)
Ugyancsak mintegy meglepetésként lehetett megnézni az érsemjéni Oláh János faragványait. Az eredetileg kőműves fiatalembernek ez volt az első kiállítása, és mint megtudtuk, gyerekkora óta vonzza a fa megmunkálása, a téli időszakban pedig több ideje is jut erre. Főleg méhészeti tárgyú faragásokat láthattunk, de kisebb alkotásokat, közöttük használati tárgyakat is bemutatott (alábbi képeinken).

A Magyar Kultúra Napja alkalmából további két eseményre is sor kerül. Szerdán 17 órától író-olvasó találkozó helyszíne lesz a könyvtár. Meghívottak: a Várad című folyóirat szerzői, Szűcs László költő, újságíró, Gittai István költő és Péter I. Zoltán helytörténész. Vasárnap 16 órától a kultúrházban a Pódium Díj átadási ünnepsége lesz, melyen a helyi kulturális életben tevékenykedő csoportok és alkotók teljesítményét jutalmazza az önkormányzat. Mindkét eseményre várják az érdeklődőket.

Keresés