“A lelkekhez igazítani az infrastruktúrát”

“A lelkekhez igazítani az infrastruktúrát”
2014. September 27.
A területi társulásokban vannak a jövő fejlesztési lehetőségei - hangzott el a szombat délelőtt tartott Európa-kapu EGTC konferencián.
/vlm/Image/Show/84/
A felújított Gödör rendezvényházban tartották a megbeszélést

Az előre meghirdettet program szerinti megnyitót délutánra halasztották, így a Szent Mihály-napi Dióverő fesztivál első programja szombat délelőtt az Európa-kapu EGTC konferencia volt. De mit is fed ez a megnevezés? Erre a Gödör rendezvényházban mintegy ötven megjelent előtt dr.Kres Timea, az Európa-kapu EGTC igazgatója adta meg a választ, amikor bevezetőjében elmondta: 36 tagtelepülés alkotta, a határ két oldalán lévő térséget felölelő fejlesztési társulásról van szó. A cél, hogy infrastrukturális, mezőgazdasági, munkahelyteremtő, és bármilyen más területen a tagtelepüléseket versenyképessé tegyék a nagyobb városokkal, ennek egyik módja, hogy a tagok közös pályázatokban, beruházásokban vesznek részt. Az igazgató úgy vélte, hogy a következő, 2014-2020-as fejlesztési időszakban több pályázati lehetőség lesz, mint volt 2007. és 2013. között.
A résztvevőket köszöntötte Nyakó József helyi polgármester, kifejtve, hogy minden alkalmat meg kell ragadni, ami reménnyel kecsegtet a településfejlesztésre, Érmihályfalva esetében például kivezet a “városnak kicsi – községnek nagy” – állapotból. “A lelkekhez kell igazítani az infrastruktúrát”, fogalmazott, a lakosság igényeire utalva, ugyanakkor megjegyezte, hogy a jelen fesztivál is a helyi értékek és sajátosságok felmutatására (is) szolgál.
Cseke Attila parlamenti képviselő a minden szintű közképviselet fontosságát hangsúlyozta, és legalább ehhez fogható fontosságúnak minősítette a helyi szintű kezdeményezőkészséget. Szerinte a területi társulások jelentik a fejlesztések tekintetében a jövő útját.
A továbbiakban Nyakó József tartott előadást Érmihályfalváról, illetve Ozsváth Laura, a Európa-kapu EGTC projektmenedzsere a várható pályázati kiírásokról. Sok egyéb mellett elhangzott, hogy a határ túloldalán tervben van a nyírábrányi határátkelő és Debrecen közötti országút korszerűsítése, ami a határon inneni lakóknak is jó hír.
A továbbiakban a meghívott vendégek, a környező települések polgármesterei is elmondták észrevételeiket.

Keresés