A Magyar Kultúráért Díj Emlékplakettje Kovács Rozália helytörténésznek

A Magyar Kultúráért Díj Emlékplakettje Kovács Rozália helytörténésznek
2013. January 23.
Kedden este a Magyar Kultúráért Díj Emlékplakettjét vehette át a nagyváradi Szigligeti Színházban Kovács Rozália helytörténész.
/vlm/Image/Show/84/
A díjazottak a színház színpadán, balról az ötödik Kovács Rozália (fotók: Ciucur Losonczi Antónius)

A Magyar Kultúra Napja alkalmából díjkiosztó ünnepséget tartott kedden este a nagyváradi Szigligeti Színházban az RMDSZ Bihar megyei szervezete és a Partium Alapítvány, a Communitas Alapítvány támogatásával.

A RMDSZ megyei szervezete 2002 óta jutalmazza azokat a csoportokat, illetve személyeket, akik az elmúlt esztendőben kiemelkedő teljesítményt nyújtottak a magyar kultúra gazdagítása és megőrzése terén.
A díjazottak sorában volt Kovács Rozália érmihályfalvi helytörténész, aki a Magyar Kultúráért Díj Emlékplakettjét vehette át. Az alábbi laudációt Szabó Ödön parlamenti képviselő olvasta fel, aki a díjat is átadta (képünkön):

Laudatio Kovács Rozália tiszteletére

Kovács Rozália 1943-ban született Érmihályfalván. 1993-tól foglalkozik néprajzzal, tagja a Kríza János Néprajzi Társaságnak valamint a Magyar Néprajzi Társaságnak. Rendszeresen részt vesz e két társaság által meghirdetett pályázatokon. 2000-től tagja a Partiumi és Bánsági Műemlékvédő és Emlékhely Társaságnak. Helytörténeti kutatással és műemlékvédelemmel foglalkozik. 2001-ben az érmihályfalvi református egyházközséggel a temetőben pusztuló csónak alakú fejfákból emlékparkot létesítettek, s felleltározták a temetőket. Ennek eredménye a Partiumi füzetek könyvsorozatban megjelent Érmihályfalvi temetők című kötete. Számos írása jelent meg a Partiumban, az Érmihályfalvi Figyelőben, a Harangszóban, a Református Naptárban. Az említett írások mellett tanulmányokat is ír Érmihályfalva műemlékjellegű épületeiről. 2003-ban tagtársaival helytörténeti kiállítást szerveztek, majd két év múlva lebonyolítója a Mi utcánk című ifjúsági helytörténeti pályázatnak. Sokoldalú tevékenysége elismeréseként az érmihályfalvi városi önkormányzattól Pódium Díjat kapott, 2007-ben a Partiumi és Bánsági Műemlékvédő és Emlékhely Társaság Fényes Elek-díjjal jutalmazta.

Keresés