A magyar népmese napját ünnepelték

A magyar népmese napját ünnepelték
2013. October 10.
"A népmesék nem ismerik az országhatárokat, s akárcsak a mesehősök, a világokat is átlépik." Benedek Elekről és a Magyar Népmese Napjáról emlékeztek meg a step by step osztályok kisdiákjai. Molnár Lilla tanítónő beszámolója.
/vlm/Image/Show/84/
Közös foglalkozáson ünnepelték a népmese napját

A Zelk Zoltán Gimnázium step by step osztályai közös ünnepléssel emlékeztek meg Benedek Elekről és a Magyar Népmese Napjáról. Egy határokon átívelő mozgalomhoz csatlakoztunk, amely arra szólít fel mindannyiunkat, hogy ápoljuk és éljük meg hagyományainkat, őrizzük meg és adjuk tovább népmesei kultúránkat.
Az öt osztály diákjai saját tantermeikben szerveztek tevékenységeket. Elhozták kedvenc meséskönyveiket, melyeket megmutattak egymásnak és kedves meserészleteket olvastak fel belőlük. Az Égig érő mesefáról készült rajzokat megcsodáltuk, kiállítottuk a folyosón és az osztályban. Meghívtunk nagyobb osztályos gyerekeket, akik elmesélték a kisebbeknek kedvenc népmeséjüket. Ebéd után közös játékkal és ünnepléssel folytattuk a napot. A harmadikos tanulók mesét dramatizáltak, amit a kicsik élvezettel figyeltek.
Nagy sikere volt a negyedikesek csoportmunkában íródott fogalmazásainak, melyek érdekessége az volt, hogy a hagyományos népmesei motívumokon kívül modern szavakat is bele kellett építeniük a meséikbe. A nap végén minden tanuló belebújhatott kis időre a legkisebb fiú bőrébe, aki hamuba sült pogácsával indult útnak, hogy kiállja a három próbát. Ezért különböző ügyességi versenyeket szerveztünk a kis szerencsét próbálóknak: gólyalábon való járást, célbadobást krumplival, teke játékokat, sílécen való járást.
A nap zárásaként minden gyerek oklevelet kapott, amely igazolta, hogy sikeresen teljesítette a mesehőssé válás próbatételeit. Jó volt együtt játszani, közösen mesélni, mesét olvasni és mesevilágban kalandozni. Fontos, hogy ezt a hagyományt ne szakítsuk meg, hanem ápoljuk és minél több gyermeket vonjunk bele, hiszen: “Magyar népmesét kell a gyermekek kezébe adni, mert az a magyar nép lelkét, örömét, bánatát, mindennapjait tárja a gyermekek elé.”; (Benedek Elek)
Molnár Lilla tanítónő

Keresés