A Máté Imre Városi Könyvtár története

A Máté Imre Városi Könyvtár története
2013. June 8.
Szél Borbála nyugalmazott könyvtáros elmondása szerint, városunkban komoly hagyománya van a könyvtárfenntartásnak. Már az 1911-ben felavatott Iparos Otthonban is alapítottak könyvtárat a tagok részére, de a Gazda Kör és a különböző egyletek és egyesületek is működtettek saját könyvtárat. Szalai Ilona könyvtáros-helytörténész írása.
/vlm/Image/Show/84/
A könyvtár 2009-ben vette fel Máté Imre költő nevét

Szél Borbála nyugalmazott könyvtáros elmondása szerint, városunkban komoly hagyománya van a könyvtárfenntartásnak. Már az 1911-ben felavatott Iparos Otthonban is alapítottak könyvtárat a tagok részére. A Gazda Kör és a különböző egyletek és egyesületek is működtettek saját könyvtárat.

A Községi Könyvtár 1950-ben nyílt meg a néhai „A Sashoz”; címzett, 1842-ben alapított Mátray-patika„ (jelenleg San Paolo Bank) épületében. A mintegy 2500-3000 kötetes alapállomány adományokból és a gazdátlanul maradt egyleti és egyesületi könyvtárak gyűjteményéből származott. Önkéntesek működtették.

A könyvállomány fokozatos gyarapodása és az olvasótábor növekedése következtében a könyvtár kinőtte ezt a helyiséget, ezért az 1960-as évek elején a Köztársaság u. 30. szám alatti épületbe (ma házasságkötő terem) költöztették. Ekkor, és a következő évtizedekben, már fizetett könyvtárosa volt.

Mivel ezt az épületet később cukrászdává alakították át, a könyvtár a Köztársaság u. 42. szám alatti tágasabb épületbe költözött (az óvoda szomszédságába).

Az 1980-as évek elején újabb költöztetésre került sor, a Forradalom út 4. szám alatti épületbe.

Az alaptevékenységünk mellett, 1996-tól, különböző programok szervezésével is kezdtünk foglalkozni.

Különböző tréningeknek (stresszoldás, szenvedélybetegségektől való megszabadulás, önismeret, stb.) adott otthont a könyvtár.

Az ezredfordulón, 2000-ben, megalakult az Olvasókör és a Máté Imre Irodalmi és Képzőművészeti Önképző Kör. A “Máté-kör” tagjai öt éven keresztül, kéthetente találkoztak a könyvtárban. Ezen összejövetelek eredményeként született meg a Homokrögök című antológia, illetve a Sztálin csokoládé és a Nagyapám pipái című kötetek. Természetesen a képzőművészeknek is szerveztünk egy-egy kiállítást a könyvtárban, majd 2004-től már a Nyíló Akác Napok keretén belül a kör tagjai – Marcsó József, ifj.Hintalan Géza, Oláh Szabolcs, Kiss György, Kovács Éva, Medvésy Barnabás, id.Szilágyi Ferenc, Farkas Ferenc, Kovács Zoltán, valamint Hack Lenke és Berszán László tiszteletbeli tagok – csoportos kiállításokon mutatták be legújabb alkotásaikat.

Mivel a képzőművészek közössége egyre népesebb lett, 2005-től önálló csoportként kezdett működni és felvette az Érmihályfalvi Marcsó József Képzőművészeti Alkotókör nevet. A Polgármesteri Hivatal és magánszemélyek anyagi támogatásának köszönhetően, 2007-től a könyvtárosok évente Nemzetközi Alkotótábort szerveznek, képzőművészeti alkotásokkal gazdagítva a várost. Ezek a munkák intézményeink falait díszítik.

A 2002-ben megalakult dr. Andrássy Ernő nevét viselő helytörténeti kör is a könyvtárban tartotta megbeszéléseit. Tagjai aktívan kapcsolódtak be és mai napig is részt vesznek a Partiumi és Bánsági Műemlékvédő és Emlékhely Társaság munkájában. Számos helytörténeti munkát mutattunk be városunkról, és előadásokat is szerveztünk. Nagyrészt e kör tevékenységének és kutatómunkájának köszönhető az ”;Érmihályfalva. Barangolás múltban és jelenben”; című, 2006-ban kiadott kötet is.

A Partiumi és Bánsági Műemlékvédő és Emlékhely Társaság anyagilag hozzájárult a könyvtár falán 2006-ban felavatott Zelk Zoltán-, és a Kerekeskúti iskola falán elhelyezett Kuthy Lajos emléktábla elkészítéséhez.

A könyvtár 2009-ben felvette városunk szülöttének, Máté Imre költőnek a nevét.

Ugyanebben az évben nyertünk egy pályázatot aminek köszönhetően mindenki számára biztosított az ingyenes internet-hozzáférés, a Biblionet program keretén belül.

Közben természetesen emlékünnepségeket, író-olvasó találkozókat, Költészet-napi műsorokat és nagyon sok kiállítást szerveztünk az évek során.

A Polgármesteri Hivatal támogatásának és a könyvadományoknak köszönhetően ismét kinőtte a könyvtár az épületet – 2012. február 21-én csomagolni kellett: a város legszebb épületének felső szintjére költöztünk. Ebben a tágas, világos, kellemes és minden igényt kielégítő szép környezetben a könyvtárosok mini-konferenciájától kezdve (2012. májusában) sok tervünket meg tudtuk már eddig is valósítani, és még nagyon sok terv van a tarsolyunkban.

Átolvasva ezt a rövid könyvtártörténetet úgy érzem, hogy tulajdonképpen minden egyes költöztetés a könyvtár és az olvasótábor javát szolgálta. Szeretettel várunk minden könyvbarátot ebbe a szép, barátságos és kellemes környezetbe.

Szalai Ilona könyvtáros


Keresés