“A megszenvedett 20. század” áldozataira emlékeztek

“A megszenvedett 20. század” áldozataira emlékeztek
2013. October 27.
Három helyszínen koszorúzva emlékeztek vasárnap délelőtt az 1956-os események áldozataira, a református templomban tartott délelőtti istentiszteletet követően.
/vlm/Image/Show/84/

A vasárnap délelőtti istentisztelet keretében emlékeztek az érmihályfalvi református egyházközségben a gyülekezet egykori lelkészére, az 1958-ban kivégzett Sass Kálmánra. Ezen alkalomból vehették kézbe a megjelentek a mártír lelkész által szerkesztett Református Káté reprint kiadását, melyet “iskolai és házi használatra” ajánlott, s mely eredetijét 1935-ben adták “Oradeaban”. Az istentisztelet után a templom külső falán lévő emléktáblánál Kovács Zoltán főgondnok “jelentette” a néhai lelkésznek, hogy az utódok őrzik az örökséget. Az emléktáblára az egyház, a Polgármesteri Hivatal, az RMDSZ, az EMNP, és az EMNT koszorúja került.

A templomkertbeli ’56-os emlékjel előtt Török László, a Szabadságra Vágyó Ifjak Szervezetének tagja idézte fel emlékeit,

arra kérve hallgatóságát, hogy önmagába nézve mindenki “beszélgessen el” saját családjának azon tagjaival, akik megszenvedték a 20. század megpróbáltatásait.A megemlékezés-lánc utolsó momentumaként Földesi Ilona – Veronika testvér – emléktáblája előtt álltak meg. Nevezett Sass Kálmán gondolatainak papírra vetőjeként lett tagja az Érmihályfalvi Csoportnak. A család nevében unokaöccse, Földesi László köszönte meg az egyházközségnek Veronika nővér emlékének ápolását.

Október 31-én, a reformáció emlékünnepén 16 órakor koszorúzzák meg Bocskai István fejedelem főtéri szobrát, majd a református ravatalozónál tartandó istentiszteletet követően leteszik egy Sass Kálmán-emlékjel alapkövét.

(erdon.ro)