A megyei műemlékei, emlékhelyei fotókon

A megyei műemlékei, emlékhelyei fotókon
2013. February 6.
Dukrét Géza helytörténésznek a megye emlékhelyeit, műemlékeit bemutató fotótárlata nyílt meg a városi könyvtár kiállítótermében kedden délután.
/vlm/Image/Show/84/
Három kiállítás párhuzamosan tekinthető meg a könyvtár kiállítótermében

A Partiumi és Bánsági Műemlékvédő és Emlékhely Társaság (PBMET) elnökének, Dukrét Gézának “Emlékművek, emléktáblák Bihar megyében” című kötetét tavaly június 6-án mutatták be a városi könyvtárban, Nagyvárad után a másodikként Érmihályfalván.
E kötet illusztrációi – illetve annak egy része – alkotják azt a vándorkiállítást, mely az említett emlékműveket, emlékhelyeket mutatja be, és amely a megyében 5. helyszínként jutott el Érmihályfalvára.
Az kedd délutáni megnyitón Nyakó József polgármester köszöntötte a megjelenteket, illetve Dukrét Gézát, aki 3 hete az RMDSZ megyei szervezetétől a Magyar Kultúráért Díj Életmű-Díj “fokozatát” kapta meg. Egy alkotói életpálya elismerése a díj, amelyhez további erőt és kitartást kívánt a polgármester, a kedvezőtlen gazdasági helyzet közepette is.
Dukrét Géza elsőként a PBMET munkáját ismertette, elmondva, hogy Máramarostól a Bánságig, sőt Magyarországról is összesen 124 tagjuk van, kik közül mindenki aktív – csak tagdíjat fizető PBMET-tag nincs. Átlagéletkoruk 50 év körüli, tudós és alkotó emberekről van szó – a helyi PBMET-tagok közül négyen -Baricz-Nánási Noémi, Bokor Irén, Kovács Rozália, Szalai Ilona- jelen is voltak.
Dukrét Géza egy összefoglaló tanulmányt is felolvasott, melyből kiderült, hogy a helytörténeti munka során Bihar megye 80 településén 527 magyar emlékhelyet és emlékművet sikerült felkutatnia. Ezek jórésze 1989 után létesült, több, mint az azt megelőző 100 évben összesen. Például 21 emlékjelet állítottak az 1848-1849-es szabadságharc emlékére, Petőfi Sándornak 6 mellszobra és 3 emléktáblája van, megyeszerte 39 kopjafát találunk. A PBMET 23 emléktábla állítását vállalta, vagy volt abban közreműködő.
A lajstromban Érmihályfalva 32 “tétellel” szerepel – ezekről külön is szót ejtett az előadó.
Dukrét Gézát elkísérte Sárközi Zoltán, aki a közelmúltig – míg a megváltozott nagyváradi városvezetés hatására el nem távolították – a Bihar megyei Műemlékvédelmi Egyesület tagja, és elnöke volt. Sárközi arra hívta fel a figyelmet, hogy a legtöbb emléktábla és emlékhely “a senkié”, vagyis hivatalosan nem tartoznak senkihez, sem személyhez, sem egyesülethez, sem önkormányzati birtokba, tehát egy esetleges eltűnésük esetén nem lehet megkárosított tulajdonost megnevezni. Tanácsolta, hogy az önkormányzat – nem csak a helyi, de bármelyik – helyezze tulajdonjogi felelősség alá az emléktáblákat, szobrokat, stb., és készítsen leltárt is azokról. Mint kiderült, a “gazdátlanság” alól talán megyei szinten is párját rikító kivétel éppen az érmihályfalvai háborús és ’56-os áldozatok emlékműve (képünkön), melynek kivitelezéséről annak felügyelője, Szilágyi Ottó, pontos dokumentációt adott át a 2004. október 3-án volt avatáskor az akkori városvezetésnek.
A mintegy 80 fotót felvonultató tárlat megnyitójának “árnyékos oldala” volt, hogy az iránta érdeklődők száma alig volt negyede a kiállított fényképekének…
A tárlat pár hétig párhuzamosan tekinthető meg a hajdúnánási Nánás Fotó Club, és a helyi fafaragók alkotásaiból összeállított kiállítással.

Keresés