“A mesekönyv kapaszkodó szülőnek, nagyszülőnek”

“A mesekönyv kapaszkodó szülőnek, nagyszülőnek”
2013. December 11.
Az élete "jobbik részét" Érkeserűben töltő Számadó Ernő meséiből összeállított Érmelléki mesék a Hímeshátszigetről című kötet bemutatója volt kedden Érmihályfalván.
/vlm/Image/Show/84/
A mesekönyvet a helyszínen lehetett dedikáltatni

Az első, Nagyváradon tartott bemutató után Érmihályfalván vehették kézbe másodikként az olvasók a székelyhídi Gavrucza Tibor ny.lelkész szerkesztésében megjelent meséskönyvet. A város könyvtárban tartott bemutatóra érkezők egyúttal a tékába legutóbb – adományokból és vásárlásokból – érkezett könyvek egy részéből összeállított kiállítást is megnézhettek (lásd. csatolt fotónkon).

Szalai Ilona könyvtáros és Nyakó József polgármester köszöntötte a szerkesztőt, és a mintegy 40 fős hallgatóságot. Utóbbi egyrészt megdicsérte a szervezőket, hogy a téka egyre inkább a helyi szellemi élet központjává válik, másrészt éppen azokat hiányolta a hallgatóság soraiból, kiknek ezzel elsősorban élni kellene, mint “értelmiségi rétegnek”.

A polgármester Garvrucza Tibort az Érmellék “szellemi értékének” nevezte, akinek értékmegőrző példaadása beérni látszik, hiszen a megjelent könyvet már a képzőművész nagyapa unokái illusztrálták. A maga rendjén Gavrucza Tibor elmesélte ismeretségét a költő Számadó Ernővel, az annak verseiből eddig megjelentetett két kötet történetét.

Számadót az Érmellék érlelte költővé, summázott, majd a mesébe illő hányattatásokat megért szerző meséinek sorsát is megismerhettük. Ezek az értarcsai Kurucz Károlytól kerültek elő, kinek családjánál utolsó éveit töltötte Számadó (a házuk falán tábla őrzi ennek emlékét). A mesék világa Számadónak a menekülés világa volt, ahol bármi lehetséges annak is, aki életében sok lehetetlenséggel szembesült, fogalmazott Gavrucza Tibor, akitől azt is megtudtuk, hogy a szerző által kigondolt Láperdei mesék kötetcímet ő változtatta meg, ezzel mintegy reklámozva az Érmelléket (Hímeshátszigetnek nevezte Számadó Ernő az érmelléki lápvilágot – szerk.megj.). A mesék kapaszkodót jelentenek a szülőknek, nagyszülőknek, kik fontosnak érzik, hogy meséljenek gyerekeiknek, unokáiknak, hangzott el a bemutatót követő kötetlen beszélgetésen, melyet a városi kórus és a Furfangos Furulyások csoport előadása gazdagított. A kötetet helyben lehetett dedikáltatni, és az a továbbiakban is megvásárolható a könyvtárban.

(erdon.ro)


Keresés