A múzeum bekerült a tájházak erdélyi gyűjteményébe

A múzeum bekerült a tájházak erdélyi gyűjteményébe
2013. June 6.
A Dr.Andrássy Ernő Városi Múzeum is bekerült az "Erdélyi tájházak és néprajzi gyűjtemények" című kiadványba, mely a városi könyvtárban fellapozható.
/vlm/Image/Show/84/
A kiadvány a városi múzeumban kézbe vehető

A Magyarországi Tájházak Szövetsége és a Kriza János Néprajzi Társaság felhívást tett közzé 2013 januárjában. A felhívás célja volt rendszerezni és megjeleníteni a romániai magyar vonatkozású tájházak és hagyományos népi építészeti jegyeket őrző épületekben található, a település kultúráját bemutató néprajzi gyűjteményeket. Bihar megyéből a – a gálospetri és a szalacsi tájház mellett – az érmihályfalvai dr.Andrássy Ernő Városi Múzeum került be az “Erdélyi tájházak és néprajzi gyűjtemények” című kiadványba.
Sütő Tímea tanárnő, akinek ez köszönhető, elmondta: februárban kapott egy felhívást a Kriza János Néprajzi Társaságtól, Kolozsvárról, hogy tájházak jelentkezését várják és közös kiadványt terveznek a Magyar Tájházak Szövetségével. A muzeológusi állás akkor éppen üres volt, így Toroczkai Károly amatőr régész segítségével küldte el a már meglévő szöveget a múzeumról a kiadóknak, ami be is került a kiadványba, melyből nemrégiben érkeztek meg a tisztelet példányok. Ezeket a Máté Imre Városi Könyvtárban bárki fellapozhatja.

Keresés