A polgármester válaszol – Mi a helyzet a zsinagógával?

A polgármester válaszol – Mi a helyzet a zsinagógával?
2012. September 12.
"Vannak-e tervei, kezdeményezései a városvezetésnek a helyi zsinagógával kapcsolatban?" A kérdést egy olvasónk tette fel, Nyakó József polgármester válasza az alábbiakban olvasható.
/vlm/Image/Show/84/
A zsinagógát szépen rendbe tették évekkel ezelőtt

Korábban már közzétettük, hogy olvasóink konkrét kérdés(eke)t tehetnek fel a város vezetőinek, mely(ek)re hírportálunkon válaszolnak a megszólítottak.

“Karl Karl” néven (ami valószinűleg álnév, de a közérdekűség, és kulturált hangnem okán kivételesen elfogadtuk) a következő kérdés érkezett:

Jó napot kívánok,
a kérdésem a zsinagógához kapcsolódna: vannak-e tervei, kezdeményezései a városvezetésnek a helyi zsinagógával kapcsolatban? Annak idején az a hír járta, hogy a rendbetétele után valamiféle kulturális célt fog szolgálni, ami nem is lenne rossz, hiszen a mostani Művelődési Ház már nem igazán felel meg a kor igényeinek. A zsinagóga központi elhelyezkedését tekintve, illetve impozáns jellegét nézve tökéletesen megfelelne kisvárosunk (néhány) kulturális igényeinek kielégitésére, természetesen oda illő programokkal: szinházi előadás, komolyzenei hangverseny, kiállitások, stb. Sőt, az épület előtt gyönyörű pihenőparkot lehetne kialakitani, ami szintén a városközpont hangulatát dobná fel. Kár lenne érte, hiszen külsőleg nagyon szépen rendbe lett téve, és ha így fog állni kihasználatlanul, ismét az enyészeté fog válni. Meg kellene fontolni a dolgot a mostani városvezetésnek, és felvenni a kapcsolatot a kompetens személyekkel, tulajdonos(okk)al, és kezdeni valamit vele, főleg mivel a “Gizella-malom projekt” még csak az óhajok szintjén körvonalazódik.
Üdv,
J.
A felvetésre Nyakó József polgármester a következő választ adta:
Minden kezdeményezést szívesen veszünk, természetesen ezt is, a zsinagógával kapcsolatban.
Mikor a kultúra terén tevékenykedtem, konkrét javaslatokkal kerestem meg a zsidó hitközség képviselőit, az akkor még omladozó épület kapcsán. Örülök, hogy közben rendbe tették és valóban egy impozáns, ötleteket sugaló ingatlan lett belőle. Szívesen társulunk bármilyen ötlethez, de csak a tulajdonos dönthet a rendeltetése felől.
A zsinagógák lehetséges rendeltetési skáláját eléggé merev szabályok rögzítik.
A nagyváradi zsinagóga példájára ötleteinkkel megkeressük az illetékeseket.
A Gizella malom-projekt már megtestesült egy megvalósíthatósági tanulmányban és a finanszírozás fele is rendelkezésre áll.

Kérdéseiket továbbra is várjuk az ermihirek@gmail.com címre.

Keresés